Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2017. 12. 29.

2017-ben is több tízezren haltak meg Szíriában – a harcok pedig folytatódnak

2017. 12. 29.

Az idén 39 ezren vesztették életüket a szíriai háborúban, amelynek 2011-es kitörése óta mintegy félmillióan haltak meg – közölte csütörtökön az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH). A harcoknak azonban még koránt sincs vége: a kormányerők a többi terrorszervezet ellen is felveszik a harcot.

A kiterjedt szíriai aktivistahálózattal, valamint jelentős terrorista háttérrel rendelkező szervezet szerint a 2017-es áldozatok negyede polgári személy volt, köztük 2100 gyerek. A nyíltan iszlamista-párti szervezet ugyanakkor nagyon sokszor hamis vagy szándékosan torzított adatokkal operál, így az általa közölt adatok nem feltétlenül hitelesek.

Az OSDH összesítése ugyanakkor megjegyzi, az idei adatok elmaradnak a tavalyi és a tavalyelőtti évhez képest, amikor 49 ezer, illetve 55 ezer ember halt meg a harcokban – vagyis folyamatos javuló tendencia látható.

A közel-keleti országban számos frakció és több külföldi hatalom küzd különböző szövetségi viszonyok között Szíria ellenőrzéséért: az Oroszország és Irán támogatását élvező legitim damaszkuszi vezetés (mely jelenleg győzelemre áll), az Amerika által támogatott, gyakran szélsőséges háttérrel rendelkező kurd milíciák, a különböző iszlamista fegyveres terroristacsoportok és az Iszlám Állam terrorszervezet. Az OSDH szerint 2017-ben a harcokban a kormányerők mintegy 3000 katonája esett el, és 7500 milicista, jobbára az Iszlám Állam harcosa vesztette életét.

Mindez persze azért volt lehetséges, mert eddig a szír kormányerők elsősorban az Iszlám Állam felé fordították minden erejüket, azonban az év folyamán azt sikerült gyakorlatilag teljesen kiszorítani az országból. Azóta a Szíriai Arab Hadsereg újabb frontokat nyitott, az új cél a Hajat Tahrir al-Sham szervezet által ellenőrzött területek felszabadítása.

A Hajat Tahrir al-Sham egy lázadó ernyőszervezet, melyet az al-Kaida szíriai ágaként ismert Nuszra Front hozott létre. A szervezetnek Idlib tartományban, s az izraeli határ közelében vannak a kezén nagyobb területek. A szervezet több Nyugat-barát állam, köztük Szaúd-Arábia és Izrael támogatását is élvezi.

Ez a terrorszervezet egyike azon csoportoknak, melyekre a fősodratú nyugati média (s nyomukon sokszor a hazai is) szeret „mérsékelt ellenzékként” hivatkozni. Ugyanakkor, a csoport ugyanúgy a szélsőséges vahabizmus követője, mint az Iszlám Állam volt, s a módszereik is hasonlóak.

Oroszország mellett Irán és a Teherán támogatását élvező libanoni Hezbollah síita szervezet is csapatokkal van jelen Szíriában a kormányerők megsegítésére. Ők azok a külföldi csoportok, akik a kormány hívásával és engedélyével vannak jelen az országban – az összes többi a nemzetközi jog és Damaszkusz álláspontja értelmében megszállónak minősül.

Ezen erők közül is a legnagyobb az Egyesült Államok, mely hozzávetőleg 2000 fős katonai kontingenst tart Szíriában és (legalábbis papíron) egy nemzetközi koalíció élén légicsapásokkal veszi ki a részét a dzsihadisták elleni küzdelemből. A valóságban azonban rengeteg olyan jelentés érkezett és érkezik, amely arra ad gyanút, hogy az USA terrorellenes harc ürügyén valójában ponthogy kiképzi azokat az iszlamista militánsokat, akik a terrorszervezetek emberanyagát fogják képezni.

Korábban már az is nem egyszer előkerült velük kapcsolatban, hogy az Iszlám Államot is támogatták: így mentették ki a rettegett kalifátus tisztviselőit a körülzárt Deir Ezzorból, de az is tény, hogy az általuk támogatott Szíriai Demokratikus Erők (SDF) köreiben is sokan vannak olyanok, akik az ISIS-től „álltak át” – ez leginkább azért gyanús, mert ezen „átpártolók” közül sokan előző helyükön vezető pozícióban voltak, s miután „átnyergeltek a másik oldalra”, ott is automatikusan vezetők lettek.

 Törökország és a vahabita arab államok, mint például Szaúd-Arábia is több iszlamista lázadócsoportot támogat – az utóbbi valószínűleg szintén az Iszlám Állam harcaihoz is hozzájárult pénzzel és fegyverekkel.

Ankara ráadásul ennyivel nem elégedett meg: saját csapatokkal is beavatkozott a milliókat menekülésre kényszerítő konfliktusba, igaz, nem nyíltan a legitim kormányerők ellenében, hanem elsősorban azért, hogy az amerikabarát kurdok nehogy valami olyan „galibát” csináljanak, ami Törökországra is kihathat.

Orientalista.hu – Crusader (888.hu nyomán)

Megosztom:

, , , , , , , , , , , , , , , , ,




Back to Top ↑