Cadmus fordítás Cadmus
Keresztények

2017. 04. 07.

Brutális őszinteség: a migránsáradat katasztrófa – állítja a pátriárka

2017. 04. 07.

Gyilkosságban való bűnrészességgel vádolja a nyugati kormányokat a görög-melkita katolikus pátriárka.

Egyedülálló interjúkötet olvasható Ne hagyjátok, hogy eltűnjünk! címmel a közel-keleti keresztények szenvedéseiről az eredeti, francia nyelv után immár magyarul is. A Sarutlan Kármelita Nővérek kiadásában megjelent könyvben Gregorios III. Lahhám, Antióchia és az egész Kelet, Alexandria és Jeruzsálem görög-melkita katolikus pátriárkája vall keresetlen szavakkal az iszlámról, a migrációról és a krisztushívők üldöztetéséről.

Nyilván ő is sajátos helyzetéből szemléli a világot, ezért (főleg, ami a politikai helyzetértékelését illeti) szavait nem minden tekintetben kell Szentírásnak gondolni, véleménye azonban legalábbis megfontolásra méltó. Alább a legfontosabb megállapításai:

– „Adok Önnek egy nagyon konkrét példát arról a tiszteletről, ami nálunk él, és ami, úgy tűnik, önöknél már veszendőben van. Karácsonykor az angol és a francia nagykövet nekem »boldog év végi ünnepeket« kíván, míg Irán nagykövete boldog karácsonyi ünnepeket kíván, s ezt a Koránnak Jézusról szóló néhány versével toldja meg. Minthogy nincs nagy véleményem az »év végéről«, egyszerűen azt állapítom meg, hogy az Irán nagykövetével folytatott dialógus sokkal érdekesebb!”

– „Ugyanakkor határozott is vagyok a muszlimokkal. Nemrégiben levelet fogalmaztam meg számukra, amelyben felsoroltam az Egyház hivatalos dokumentumait – legyenek azok pápai vagy egyéb –, amelyek meghatározzák az iszlámmal való kapcsolatot (amint egyébként más vallásokkal is.) Ezekre a szövegekre támaszkodom, hogy megmagyarázzam az irántuk való gyűlölet hiányát, s részletesen kifejtsek egy tanítást, ami a szeretetre hív. S ez után megkérdezem őket: „És ti? Hol vannak az erre a kérdésre vonatkozó hivatalos szövegeitek?”

– „Az egész világ számára rossz volt ez az európai politika: az európai országok szinte azt a benyomást keltették, mintha meghívták volna az embereket, jöjjenek csak hozzájuk! Körültekintőbbnek kellett volna lenniük!”

– „Ez a migránsáradat egyszerűen katasztrófa. A muszlim nem tudja megérteni ezt a vallástalan, laikus világot, a keresztényeket sokkolja a követelődző muzulmán jelenlét.”

– „Hogy ne érezném azt, hogy valamennyi nyugati kormány elárult minket; békéről beszélnek, miközben sorra látogatják Szaúd-Arábiát, azt az országot, amelyik milliárdokat költött Szíria lerombolására? Mit jelent ez? Ha ez csak erkölcsi szinten történne, de tudjuk, hogy támogatják a terroristákat is! Hogyan fegyverezték fel a lázadók seregét? Ez egy hadsereg lett, melyet külső támogatás nélkül lehetetlen fenntartani. Az önök kormányainak képmutatása gyilkol, és folytatja az öldöklést.”

– „Létezik egy nemzetközi elnéző, cinikus magatartás: hogy élni hagyják az Iszlám Államot! Számos országot egyetlen dolog érdekel: fegyverszállítás az iszlamistáknak, akár közvetett módon is. Valamennyi fegyvergyártó ország evidens érdeke e háború meghosszabbítása. (…) még tágabban fogalmazva, a velünk közvetetten szemben álló összes nagyhatalom érdekeiért halunk meg.”

– „A nyugati országok keze is benne van, akik tágra nyitják kapuikat, és ezt tudatják is. Mindjárt kezdetben arról kellett volna dönteniük, hogy kizárólag azokat fogadják meg, akiket közvetlen halálveszély fenyeget. Ennek a mostani migrációs politikának ugyanis az a következménye, hogy eredeti hazájában minden egyes ember komolyan eltöpreng azon, hogy én vajon miért ne mennék, és ez katasztrófa!”

– „Azokhoz is beszélek, akiket megkísért a távozás gondolata: az emigráció drámája komoly aggodalomra ad okot jövőnkre vonatkozóan: milyen az az ország, ahol nincsenek férfiak, hogy azt megvédjék vagy újjáépítsék? Férfiak nélkül hogyan lehet családokat alapítani?”

Valasz.hu

Megosztom:

, , , ,




Back to Top ↑