Cadmus fordítás Cadmus
Közel-Kelet

2022. 02. 25.

A palesztin ENSZ-nagykövet apartheiddel vádolta meg Izraelt

2022. 02. 25.

Apartheiddel vádolta meg Izraelt helyi idő szerint szerdán este a palesztinok ENSZ-nagykövete, aki a világszervezet Biztonsági Tanácsában (BT) elmondott beszédében felszólította a tagországokat, hogy tegyenek lépéseket a palesztinok hátrányos megkülönböztetése ellen.

Rijád Manszúr – akinek a szavait az Arabnews szaúdi hírportál is idézte – leszögezte: bár Izraelt vélhetően megbotránkoztatja az „apartheid” kifejezés, a világnak az izraeli kormány palesztinokkal szembeni fellépésén kellene megbotránkoznia.

Lehet, hogy a BT „még nem készült fel e szóra, de az apartheid a palesztinok számára jó ideje az a valóság, amelyben élnek” – fogalmazott Manszúr, hozzátéve, hogy Izrael elítélése nem elég, és tetteket sürgetett.

Izrael ENSZ-nagykövete nem reagált a vádakra, ellenben felszólította a Biztonsági Tanácsot, hogy minősítse a Hamász palesztin szervezetet terrorszervezetté.

Az Arabnews hozzáteszi, hogy az ülés után Erdán bírálta az apartheid kifejezést, közleményében pedig úgy vélte, a szót a palesztinok és emberi jogi szervezetek abból a célból használják, hogy megkérdőjelezzék Izrael demokratikus berendezkedését.

A Biztonsági Tanács szokásos havi ülését eredetileg zártra tervezték, de az utolsó pillanatban nyílt ülésen bocsátották vitára az izraeli-palesztin konfliktus megtárgyalását. Az erről szóló döntést a BT egyik állandó tagja, az ülést levezető Oroszország hozta meg.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑