Lapszemle

2017. 09. 27.

A Szíriában megölt tábornok Oroszország négy legfontosabb katonai vezetőjének egyike voltA háromcsillagos orosz tábornok Oroszország egyik legmagasabb rangú, műveleti erőket irányító katonai vezetője volt. Amerikai források most azt találgatják, vajon milyen ellencsapásra készülhet a szíriai orosz haderő, és ez vajon mennyiben érintheti a térségben tevékenykedő amerikai erőket, illetve arab vagy kurd szövetségeseit.

Valerij Asapov, az orosz fegyveres erők altábornagyának vasárnapi halálát követően az orosz védelmi minisztérium bejelentette, hogy a tábornok az Iszlám Állam (ISIS/ISIL) fegyveresei elleni harcok közben halt meg.

A minisztérium közlése szerint Asapovot akkor érte a halálos aknagránát-támadás, amikor a szíriai kormányerők katonái által felügyelt parancsnoki ponton a Deir-ez-Zór városa felszabadítását irányító szír katonai vezetőkkel találkozott.

Oroszország egyébként a támadás helyszínén szeretné a második legnagyobb szíriai katonai bázisát felépíteni. 

A támadásról és konkrét körülményeiről egyelőre keveset tudni. Az eddigi hírek szerint a tábornok mellett egy ezredes és egy tolmács életét is kioltó aknavető támadás a szíriai viszonyokhoz képest rendkívül pontos és tűpontosan időzített volt. Úgy tudni, hogy összesen három aknagránátot lőttek ki és mindegyik célba talált és pont akkor amikor a célterületben tartózkodott az orosz tábornok. Ezek alapján sokan azt feltételezik, hogy valósidejű felderítő eszközök igénybevétele mellett nagy valószínűséggel GPS vezérlésű aknagránátokat lőhettek ki. A feltételezések szerint ilyen gránátokkal pedig csak az USA és a brit hadsereg különleges alakulatai rendelkeznek a térségben. 

Valerij Asapov altábornagy eddig a legmagasabb rangú orosz katonatiszt, aki a szíriai harcok során esett el.

Asapov ráadásul nem csak a szíriai front vonatkozásában számított az orosz vezérkar magas rangú tagjának, mivel ő volt az 5. hadsereg parancsnoka is Oroszország Keleti Katonai Körzetében, ami az orosz fegyveres erők négy stratégiai parancsnokságának az egyike. Asapov hadseregcsoportjának a központja egyébként az oroszországi Távol-Keleten van Usszurijszk városában, mintegy 98 km-re Vlagyivosztoktól.

A háromcsillagos orosz tábornok megölésével összefüggésben több, a szír háborús eseményeket figyelemmel kísérő amerikai híroldal is az aggodalmának adott hangot.

Az amerikai elemzések szerint félő, hogy az orosz hadsereg a tábornoka halálért az Egyesült Államokat fogja hibáztatni, mivel a gyilkos aknatámadást egy, a napokban az Iszlám Államtól az USA és a vele szövetséges kurd SDF erőihez átállt arab milícia területéről indították.

A helyi iszlamista fegyveres csoport vezetője Ahmad Abu Khawla – aki eddig az Iszlám Állam oldalán harcolt – néhány napja ráadásul hivatalosan a parancsnoka is lett annak a katonai tanácsnak, amelyet az Egyesült Államok különleges erői hoztak létre.

A térségben egyébként már az orosz tábornok halála előtt is pattanásig feszült volt a helyzet.

Ennek a legfőbb oka pedig a térség olaj- és földgázlelőhelyeinek és kitermelő helyeinek a birtoklásáért folyó versenyfutás az orosz-szír illetve az amerikai-kurd erők között.

Az Iszlám Állam által megszállt területek felszabadításában olyannyira nagy a verseny, hogy az amerikai-kurd SDF erők gyakorlatilag abbahagyták Rakka ostromát, és minden erejüket átcsoportosították a Deir-ez-Zór környéki olaj- és gázmezők megszállásáért vívott harcokhoz.

A tábornokuk halála miatt várható orosz ellenlépésekről nincs hír, azonban nem messze a tábornok halálát okozó aknatámadás helyszínétől komoly stratégiai fontosságú lépést tettek meg azzal, hogy a szíriai orosz haderő mérnök alakulatai MARM panelekből pontonhidat építettek az Eufrátesz folyón.

888.hu – Vincze Viktor Attila

, , , , , , , ,
<


Back to Top ↑