Publicisztika John Cryan, Chief Financial Officer of Swiss Bank UBS listens to a question during the annual press conference in Zurich on February 8, 2011. Swiss bank UBS said that it had returned a 1.30 billion Swiss franc profit in the final quarter of 2010 and a net profit of 7.2 billion Swiss franc for 2010.   AFP PHOTO / Sebastian Derungs (Photo credit should read SEBASTIAN DERUNGS/AFP/Getty Images)

2016. 10. 01.

Amikor azt mondják nincs ok az aggodalomra, ideje becsatolni az öveketNéhány napja a Deutsche Bank főnök azt mondta, hogy náluk minden rendben. Semmi ok az aggodalomra.

Merkel is megszólalt az ügyben. Ez azért jelent valamit. Az állami mentőcsomagot lehetőségét kizárta. Tagadják, hogy a színfalak mögött a Deutsche állami megmentésének a tervei készülnek.

Az IMF vezetője, Christine Lagarde legitóbbi nyilatkozata szerint a DB szilárd alapokon nyugszik. Az egyik június végi jelentésükben még a világ egyik legkockázatosabb bankjaként emlegették.

Már régóta lehet tudni, hogy a DB-vel baj van. Ennek semmi köze az amerikai bírsághoz. Nem segített, de ennél sokkal mélyebb a dolog.

Matteo Renzi olasz miniszterelnök a nyár elején már célozgatott erre, amikor azt mondta, hogy az olasz bankok nem teljesítő hitelei eltörpülnek a Deutsche Bank problémái mellett.

A mainstream médián túli pénzügyi kommentátoroknál évek óta téma a Deutsche.

Fél éve összefutottam egy DB alkalmazottal. Megjegyeztem neki, hogy elég nagy lehet a para.

Kínosan vigyorgot bólogatás közben.

Vannak akik arról beszélnek, hogy a DB az új Lehman. Sokan meg arról, hogy erről szó sincs.

Én az utóbbiakkal értek egyet.

Ez most sokkal rosszabb.

A Lehman egy kis befektetési bank volt, aminek a nevét a bedőléséig csak kevesen ismerték. A DB németország legnagyobb bankja, a globális pénzügyi rendszer szintjén is jelentős. Ráadásul betétesei is vannak.

Az igazi probléma ez:

A világ egyik legnagyobb – ha nem a legnagyobb – derivatív könyvével rendelkező befektetési bankjáról van szó. A 2015 végi adatok szerint 42 ezer milliárd euró volt a bank derivatív kitettségének névértéke 515 milliárd eurós pozitív érték (vagyis ennyi a bank mérlegen kívüli kitettségének összege derivatív ügyletekből) mellett. – Portfolio.hu

A DB származékos ügyleti kitettsége a német GDP hússzorosa.

exposuredb.jpg

A „smartmoney”, a befektetési alapkezelők egy (egyelőre elenyésző) része menti a pénzét a német bankóriásból.

Aggodalomra semmi ok.

Remélhetőleg a betétesek is így gondolják…

Orientalista.hu – Politikai Ateista

Címkék: ,


Back to Top ↑