Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2016. 10. 05.

Assad: Az USA csapásokat mér azokra az államokra, amelyek ellenállnak

2016. 10. 05.

Nem zárható ki a párbeszéd a szíriai fegyveres ellenzéki csoportokkal, ha ez a vérontás megfékezéséhez vezet az országban – jelentette ki Bashar Al-Assad szíriai elnök a “Teherán – Külpolitikai tanulmányok” című iráni lapnak adott interjújában, amelyet a SANA szíriai állami hírügynökség közölt kedden.

“Igaz, hogy nem szabad közösködni a terroristákkal, de ha a párbeszéd megfékezheti a vérontást, úgy szükséges ezt megtenni” – mondta Assad.

Emellett leszögezte, hogy a vérontás megállítása a szíriai kormány elsődleges célja.

“Ennek érdekében mindent megteszünk, tekintet nélkül érzelmeinkre. És ha ehhez a terroristákkal kell együttműködnünk, kétség kívül megtesszük ezt, mivel az erőszak feltartóztatása a legfontosabb” – tette hozzá.

Aszad és kormánya a  nyugat által politikailag mérsékelt irányzatot képviselő iszlamistákat is következetesen terroristáknak nevezi. A szíriai elnök rámutatott, hogy

a fegyveres csoportokkal való lehetséges párbeszéd nem jelent bizalmat irányukba. 

“Ezeknek az embereknek nincs erkölcsük, és még ha ezerszer is leülünk velük a tárgyalóasztalhoz, akkor is bűnözők maradnak számunkra” – világított rá Assad.

“Arra a kérdésre felelve, hogy lehetséges-e párbeszéd a szíriai fegyveres ellenzéki csoportokkal, amelyek készek fegyvereiket letenni a válasz az, hogy igen. Ez olyasvalami, amit már csinálunk. Mindenki, aki eldöntötte, hogy leteszi a fegyvert, annak teljes amnesztiát biztosítottunk a nép és a vérontás abbahagyása érdekében” – mondta a szíriai vezető.

Assad továbbá hozzáfűzte: Szíria jövője tükröződni fog a világ politikai térképén. Szerinte “Szíria győzelme a független fejlődés gondolatát fogja elterjeszteni a világban, s ez az amitől a Nyugat a leginkább tart”.

“Az Egyesült Államok háborúkat szítanak világszerte a saját hegemóniájuk másokra erőszakolásának céljával, és csapásokat mérnek azokra az államokra, amelyek ellenállnak”– vélekedett Assad.

Washington így akart eljárni Iránnal, és éppen ezt teszi most Szíriával is. Ugyanakkor az Egyesült Államok a második világháború óta több oldalon is vereséget szenvedett, mindemellett pedig sikeresen létrehozott számos problémát és teljes államokat zúzott szét szerte a világban – tette hozzá.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑