Gazdaság

2015. 10. 16.

Az első amerikai állam, amely nem tudja fizetni a nyugdíjakatNem csoda, hogy sokan kritikus szemmel méregetik az amerikai gazdaság fényességes szárnyalását (legalábbis Európához és Japánhoz képest), mert ha betekintünk a GDP, munkanélküliségi ráta és egyéb statisztikai trükközés színfala mögé, egy sokkal kevésbé rózsás helyzet bontakozik ki előttünk.

Illinois legnagyobb városa, Chicago adóssága még májusban lett leminősítve „bóvli” kategóriába a Moody’s által, ami felvetette a kérdést, hogy vajon ez a város lesz-e a következő Detroit (Detroit még 2013-ban jelentett csődöt, de a város pusztulása évtizedekre megy vissza).

Illionis állam pénzügyi nehézségei következtében úgy döntöttek, hogy „elhalasztják” 560 millió dollár értékű nyugdíjak kifizetését, hogy a kötvényeik utáni kamatokat fizetni tudják, és ezzel elkerüljék az azonnali csődöt.

Az állami költségvetés auditora, Leslie Munger így nyilatkozott: „Ez a döntés a legkevésbé rossz a több rossz lehetőség közül. Lényegében kifogytunk a pénzből”

A pénzügyi problémák az oktatást is érintik, a chicagói iskolák fél milliárd dolláros hiánnyal küzdenek (Wall Street Journal)

A Zerohedge-n megosztott ábrák pedig arra mutatnak rá, mennyire alulfinanszírozott Illinois nyugdíjrendszere:

Fedezett kötelezettségek az állami egyetemek nyugdíjrendszerében: 46,5%

Illinois1_0

Fedezett tanári nyugdíjak: 44,2%

Illinois2

Állami alkalmazottak fedezett nyugdíjai: 36,9%

Illinois3_0

Orientalista.hu – Jack Fall – (Forrás: ZeroHedge, Bloomberg, Wall Street Journal)

, ,
<


Back to Top ↑

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com