Hírszerzés europe isis

2016. 03. 24.

Az Iszlám Állam terroristákat képez ki Európa ellenA magát Iszlám Államnak nevező terroristacsoport állítólag mintegy 400 szélsőségest képzett ki azért, hogy Európában halálos támadásokat hajtsanak végre – ezt állítja az APTN hírügynökség.

Vélhetőleg olyan egymáshoz kapcsolódó terroristasejteket telepítenének Európába, mint amilyenek a brüsszeli és a párizsi véres merényleteket is elkövették.

„A jelenlegi helyzetben még mindig az Iszlám Állam ellen harcoló nemzetközi koalícióban vagyunk Szíriában és Irakban, ami indirekt hatással van arra, hogy vitalizálja a külföldi harcosok létét. Úgy vélem, ebben a fázisban teljesen ébernek kell maradnunk ezzel a fajta fenyegetéssel kapcsolatban” – figyelmeztetett a szakértő, Didier Leroy, Royal Military Academy.

Hozzátette, hogy szerinte van elég jelentkező, akiket radikalizálni lehet. Európai és iraki hírszerzési információk szerint Szíriában, Irakban és valószínűleg a korábbi szovjet térségben is vannak olyan táborok, ahol ezeket a dzsihadistákat arra képzik ki, hogy támadásokat hajtsanak majd végre a Nyugaton.

A szíriai titkosszolgálatok már tavaly nyáron jelezték, hogy a menekültáradatot kihasználva terroristák is beszivároghatnak Európába. A szíriai katonai hírszerzés tavaly augusztusban jelentette, hogy napi 150-200 iszlamista fegyveres menekül át Törökországba és valószínűleg nyugat felé tartanak.

Annak ellenére, hogy a nyugati államok többsége évekkel ezelőtt megszakította a diplomáciai kapcsolatokat Damaszkusszal tavaly francia és német titkosszolgálatok a szír kollégáikkal felvették a kapcsolatot, hogy adatokhoz információkhoz jussanak a Közel-Keleten tevékenykedő terrorszervezetek esetleges európai sejtjeiről és kapcsolatairól.

Orientalista.hu  – Zenobia (Euronews nyomán)

Címkék: , ,


Back to Top ↑