Gazdaság olaj

2015. 12. 15.

Az olaj végjátékaA jelenlegi, 40 dollár körüli hordónkénti olajár minden kitermelőnek fájdalmas. 2014 közepén, amikor elkezdett zuhanni az olajár (elsősorban Kína gyengélkedése miatt), az lett volna a logikus reakció az OPEC részéről, hogy csökkentsék a kitermelést. Mégsem ezt tették.

Az OPEC, és elsősorban Szaúd-Arábia azért döntött így, mert két komoly versenytársát próbálja kiszorítani: az Egyesült Államokat és Oroszországot. Mint ismeretes, az USA olajkitermelése az utóbbi 5-6 évben, a palaolajnak hála olyan magasságokba szökött, amelyekre a ’70-es évek óta nem volt példa. A palaolajjal viszont egy komoly probléma van: a konvencionális olajnál lényegesen költségesebb a kitermelése, és az olajárak bezuhanása után gyanítható volt, hogy ebből probléma lesz. A szaúdiak is erre játszottak.

A palaolaj azonban elég makacsnak bizonyult, elsősorban azért, mert az alacsony kamatkörnyezet miatt ömlött a pénz az energiacégekbe. A palaolajkitermelők kötvényei ugyanis tipikus „bóvli” kategóriájú termékek, amelyek éppen befektetésre nem ajánlott minősítésük miatt magas kamattal dolgoznak. Persze a befektetők is tudják, hogy ha nem emelkedik az olajár, akkor soha nem fogják tudni visszafizetni a kölcsönöket, de bizakodóak voltak.

kitermelés

Az USA olajkitermelésének alakulása

Az elmúlt néhány hónapban azonban elkezdett visszaesni a kitermelés, ahogy a fenti grafikonon is látható, és úgy tűnik, eldőlt a játszma. A bóvli kötvények kamatai folyamatosan növekszenek, ahogy a befektetők is kezdenek rájönni, hogy vége.

De persze ott van még Szaúd-Arábia és Oroszország, és mindkettőt megviseli az olajár. Valaki bukni fog, és ez nem évtizedek, hanem évek kérdése. A szaúdi valutatartalék drasztikus mértékben csökken, miután idén 20%-os (!) költségvetési deficitet könyveltek el. Az oroszok pedig recesszióba süllyedtek, ahonnan egyelőre nem látni a kiutat.

Maxim Oreshkin, Oroszország pénzügyminiszter-helyettese nyilatkozott, hogy véleményük szerint az olajár 40 dollár körül fog mozogni még legalább hét évig. Hogy ők bírják tovább, vagy a szaúdiak, majd az idő eldönti. Mindenesetre „egy teljesen más valóságban fogunk élni”- nyilatkozta az orosz Vedomosti lapnak.

Orientalista.hu – Jack Fall

Címkék: , , , ,


Back to Top ↑