Gazdaság

2016. 04. 27.

Az USA csalással akadályozza az Iránnal való kereskedelmetAli Khamenei ajatollah, az Iszlám Forradalom vezetője szerint az USA “csaláshoz” folyamodott, amivel akadályozza az Iránnal való nemzetközi kereskedelmet a nukleáris megállapodás ellenére.

“Papíron az amerikaiak azt mondják, a bankok kereskedhetnek Iránnal, de a gyakorlatban olyan iranófób módon járnak el, hogy nem jöhet létre kereskedelem Iránnal”,–  mondta a Legfőbb Vezető iráni munkások csoportjának tartott beszédében Teheránban, szerdán.

“Egy amerikai tisztviselő azt mondta, a szankciók zömét fenntartották, hogy a befektetőket félelemben tartsák és ne jöjjennek ide”, tette hozzá Khamenei ajatollah.

“Az amerikaiak elkötelezettek a csalásban és akadályozásban. Majd azt állítják, hogy mi vagyunk a pesszimisták.”

A Legfőbb Vezető bírálta, amiért az amerikai igazságszolgáltatás kétmilliárd dollár befagyasztott iráni vagyont foglalt le – hivatalos források szerint.

“Az Egyesült Államok igyekszik feszültséget kelteni, utána pedig panaszkodik, hogy bizalmatlanok vagyunk vele szemben”.

Az amerikai legfelsőbb bíróság a múlt héten úgy döntött, hogy a befagyasztott alapokból kifizethető kártérítés az Irán által támogatott terrorszervezet áldozatainak és hozzátartozóiknak, köztük a Hezbollah libanoni síita milícia által az amerikai tengerészgyalogosok bejrúti laktanyája ellen 1983-ban elkövetett pokolgépes merénylet, valamint a szaúd-arábiai Hobarban 1996-ban elkövetett robbantás áldozatainak. Bejrútban 241 amerikai vesztette életét, a hobari merényletnek pedig 20 halottja és 372 sebesültje volt. A hozzátartozókkal együtt több mint 1300 ember jogosult kárpótlásra. Teherán bírálta, s gyakorlatilag lopásnak nevezte a döntést és kilátásba helyezte, hogy a hágai Nemzetközi Bíróság elé viszi az ügyet.

Az európai és ázsiai pénzintézetek is vonakodnak üzletelni Iránnal az amerikai nyomásgyakorlás miatt. Washington a terrorizmus támogatása, az emberi jogok lábbal tiprása és ballisztikus rakétaprogramja miatt továbbra is szankciókkal bünteti az iszlám köztársaságot.

Orientalista.hu – (Persianews, PressTV, MTI)

, ,


Back to Top ↑