Cadmus fordítás Cadmus
  • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

  • Szíriai konfliktus

  • Palesztin – izraeli konfliktus

  • Legolvasottabb híreink

    • No results available
  • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

  • Afganisztáni háború

  • Tajvani konfliktus

  • Örmény-azeri konfliktus

  • Időjárás

2046-ra minden harmadik ember muszlim lehet Bécsben

2017. 08. 05.

Harminc éven belül a muszlimok lehetnek a legnagyobb vallási csoport Bécsben – áll a Bécsi Demográfiai Intézet tanulmányában.

A Bécsi Demográfiai Intézet beszámolt legújabb tanulmányáról, amely a “Demográfia és vallás Ausztriában” nevet kapta.

A kutatás szerint ameddig 2001-ben az osztrákok háromnegyede, 75 százalékuk  tekintette magát katolikusnak, addig most már csak kétharmaduk, azaz a népesség körülbelül 64 százaléka vallja magát római-katolikusnak. Eközben a muszlimok száma megduplázódott. 2001-ben még csak a lakosság 4 százaléka vallotta magát muszlimnak, azonban most 8 százalékra nőtt az arányuk. Ez azt jelenti, hogy 700 000 muszlim él Ausztriában. Az ortodox keresztények és az evangélikusok aránya 5-5 százalék. Az egyik vallási felekezethez sem tartozók aránya 12 százalékról 17 százalékra nőtt a kutatás szerint – írja a Kronen Zeitung.

A szakértők szerint a változás oka egyértelműen a migráció. A kutatók amellett, hogy megvizsgálták a népesség jelenlegi összetételét, négy forgatókönyvet vázoltak fel arra nézve, hogy 2046 hogyan alakul Ausztria vallási összetétele.

Az első lehetőség szerint főként az európaiak fognak Ausztriába menni és nem lesz jelentős a közel-keleti és afrikai bevándorlás. Ez azt jelentené, hogy a katolikusok aránya 64-ről 46 százalékra csökkenne, ameddig a muszlimoké 8 százalékról 14 százalékra nőne. A vallási felekezethez nem tartozók a társadalom 25 százalékát tennék ki.

A második elképzelés szerint az európai bevándorlók mellett közel-keleti migránsok is jönnének. Ezek alapján a katolikusok aránya 45 százalék lenne, a muszlimoké 17 százalék, a vallástalanoké pedig 24 százalék.

A harmadik forgatókönyvben azt nézték meg, mi történne, ha leállna a migráció. A változásokat így az egyik vallásról a másikra való áttérés és a termelékenységi ráta okozná. A számítások szerint a katolikusok aránya így is 50 százalék alá csökkenne, a muszlimoké 12 százalék lenne, a vallástalanoké pedig 28 százalék.

A negyedik forgatókönyvben egy nagy erős közel-keleti és afrikai migrációt modelleztek. Eszerint a muszlimok aránya 21 százalékra nőne Ausztriában 2046-ra. Bécs lakosságának 30 százaléka muszlim, ami azt jelentené, hogy Bécsben a legnagyobb vallási csoport a muszlimok lennének.

Egyelőre azonban úgy néz ki, hogy az első és második forgatókönyv bekövetkeztére van a legnagyobb esély.

Orientalista.hu – 888.hu

Megosztom:

, , ,




Back to Top ↑