Cadmus fordítás Cadmus

3400 civilt öltek meg tavaly Afganisztánban

2018. 02. 18.

Az előző évhez képest némileg csökkent ugyan, de 2017-ben is tízezer fölött volt az afganisztáni háborúban meghalt vagy megsebesült civilek száma – vált ismertté az ENSZ csütörtökön közzétett jelentéséből.

Tavaly 3438 polgári személy halt meg, és 7015 sebesült meg a harcokban, ami 9 százalékos csökkenést jelent 2016-hoz képest. A polgári személyek elleni támadások kétharmadát kormányellenes erők – tálibok, az Iszlám Állam dzsihadista szervezethez kötődő fegyveresek, illetve egyéb, közelebbről nem meghatározott elemek követték el.

A legtöbb veszteséget az öngyilkos merénylők és az úgynevezett komplex – egy célpont ellen egyszerre többféle módszert alkalmazó – támadók okozták. A világszervezet hozzátette: a tálibok által uralt országrészekre vonatkozó adatokhoz nem volt hozzáférésük a jelentés készítésekor.

A civil halálos áldozatok számának csökkenése mellett a jelentés kiemelte: jelentősen növekedett 2017-ben a nemzetközi koalíció és az afgán légierő által végrehajtott légicsapások száma, és ennek következtében tavaly sokkal több polgári személy halt meg ilyen jellegű támadásokban. A légicsapásokban 295 civil halt meg és 336 sebesült meg. A halálos és sebesült áldozatok száma 2009 óta nem volt ilyen magas; 2016-hoz képest 7 százalékos emelkedést mutat.

A jelentés szerint aggasztó mértékben emelkedett 2017-ben a vallási helyszínek, vallási vezetők és hívők – elsősorban síiták – ellen elkövetett támadások száma. Összesen 38 ilyen támadás történt, ami háromszoros növekedést mutat 2016-hoz képest.

Afganisztánt 2001-ben rohanta le az Egyesült Államok a szeptember 11-i terrortámadások után. Az amerikai és NATO-csapatok formálisan 2014 végén befejezték harci tevékenységüket, és azóta kiképzési feladatokat látnak el. Az utóbbi időben azonban a tálib mozgalom lázadói újult erővel egyre több támadást hajtanak végre, illetve egy Iszlám Államhoz kötődő csoport is megjelent az országban. 2009 és 2017 között az afganisztáni konfliktus 28 ezer civil halálos áldozatot szedett, további mintegy 52 ezer polgári személy pedig megsebesült a harcokban az ENSZ afganisztáni missziójának (UNAMA) jelentése szerint.

Orientalista.hu – 444.hu, MTI, dpa

Megosztom:

, , ,




Back to Top ↑