2018. 02. 08.

A finnországi késes támadó az Iszlám Állam harcosának tartotta magát

Az Iszlám Állam dzsihadistájának tartotta magát az a marokkói férfi, aki két emberrel végzett és négyet megsebesített Finnországban tavaly augusztusban – mondta el a helyi rendőrség szerdán.

Abd er-Rahmán Buanan a Szíria elleni amerikai légicsapásokkal indokolta tettét. Az akkoriban 22 éves menedékkérő beismerte, hogy ő szúrta le az áldozatokat a támadás során, amely az első terrorizmushoz fűződő bűncselekmény volt Finnországban.

„Harcosként látta magát, az Iszlám Állam katonájaként” – mutatott rá a finn Nemzeti Nyomozóiroda munkatársa, Olli Toyras nyomozófelügyelő egy sajtótájékoztatón. „Szerette volna, ha az Iszlám Állam mögé áll, de – ahogy azt tudjuk – ez nem történt meg.”

„A nyomozás alapján elmondhatjuk, hogy egyedül követte el tettét. Magányos farkasként, ha úgy tetszik” – tette hozzá Toyras.

Buanan 2016-ban érkezett Finnországba és egy turkui fogadóközpontban élt. Menedékkérelmet nyújtott be a finn hatóságoknak, amelyet elutasítottak. Azt mondta a rendőrségnek, hogy három hónappal a támadás elkövetése előtt ismerkedett meg az Iszlám Állammal.

A hatóságok lezárták a nyomozási szakaszt, és várhatólag márciusban megkezdődik a bírósági eljárás Buanan ellen.

Orientalista.hu – MTI, Hirado.hu

, , ,
Back to Top ↑