2017. 12. 07.

A lépés árthat a zsidó államnak isGyakorlatilag az 1967-ben, a hatnapos háborút követően kialakult status quót szentesíti Donald Trump elnök szándéka Jeruzsálemnek Izrael fővárosaként való elismertetésére és az amerikai nagykövetség Tel-Avivból való átköltöztetésére – nyilatkozta tegnap lapunknak Csicsmann László Közel-Kelet-szakértő.

A Budapesti Corvinus Egyetem docense elmondta, nem új elképzelésről van szó, Trump a választási kampányában is utalt már erre a szándékra, ahogyan korábban más elnökjelöltek, így Barack Obama vagy George W. Bush részéről is elhangzott ez.

De Trump esetében új elem, hogy emellett elnökként is kitartott – mondta Csicsmann László, úgy vélve, Trumpra jellemző, hogy tabutémákat vesz elő a politikai sifonérból, azzal számolva, néhány hét alatt elülhet a nemzetközi feszültség.

Mindenesetre Trump lépése jelenleg azt jelenti: Izrael állam a realitás, a palesztin állam viszont nem biztos, hogy létrejön a közeljövőben. Az amerikai elnök megerősíti az Egyesült Államokat Izrael első számú szövetségesének szerepében. De ez óhatatlanul feszültséget idéz elő az arab, illetve muszlim országok körében, Jeruzsálem – amelyet arabul al-Kudsznak neveznek – az iszlám világ harmadik legszentebb helyének számít. Ez Amerikától is elidegenítheti muszlim szövetségeseit. Eközben nem biztos az sem, hogy akár csak Izraelnek is feltétlenül az érdekét szolgálja Trump bejelentése.

– Az elmúlt időszakban is voltak incidensek Izraelben, ahol most arra lehet számítani, hogy a lakosság fokozott nyomás alá kerül. Az sem jó nekik, ha feszültség keletkezik Törökországgal és az Öböl-térség államaival – mondta a szakértő, aki a nemzetközi jogi aspektusra is felhívta a figyelmet. Az 1947-es – Izrael államiságának kikiáltását lehetővé tévő – felosztási ENSZ-határozat nemzetközi irányítás alá vonta Jeruzsálemet, de ezt követően kitörtek a sorozatos arab–izraeli háborúk, először Jordánia, majd 1967-ben Izrael foglalta el a várost. Az utóbbi évtizedek izraeli–palesztin béketárgyalásain viszont nem született olyan megállapodás, ami Jeruzsálem helyzetét ezen túlmenően is rendezte volna, és ezzel kötelezné az Egyesült Államokat is.

Magyar Idők – Szőcs László

, , , , ,
<


Back to Top ↑

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com