2017. 10. 18.

A libanoni elnök szerint már nem képesek megbirkózni a szíriai menekültáradattalLibanon már nem képes megbirkózni a szíriai menekültáradattal – közölte hétfőn a libanoni elnök az ENSZ Biztonsági Tanácsa öt állandó tagállamának, valamint az Európai Unió és az Arab Liga küldötteivel, akikkel Bejrútban találkozott – jelentette a libanoni államfő sajtóirodája.

“Az országom nem tudja többé kezelni” a menekültválságot – mondta Michel Aun a libanoni fővárosban.

Arra kérte a nemzetközi közösség tagjait, hogy segítsenek a libanoni hatóságoknak az országban tartózkodó szíriai menekülteknek visszatérni háború sújtotta hazájuk “nyugodtabb” területeire. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága szerint azonban az ehhez szükséges feltételek még nem igazán kedvezőek. A nemzetközi küldötteknek a libanoni elnök elmondta, hogy szeretné kidolgozni annak a módszereit, hogy a menekültek biztonságosan hazatérhessenek a szomszédos országba, és nem áll szándékában, hogy erővel kényszerítse a hazatérését azoknak, akikre otthon (Szíriában) üldöztetés várna.

A libanoni elnök szerint e menekültválság megoldása a nemzetközi közösségnek is érdekében áll amiatt, hogy a Libanonban meglévő politikai, gazdasági és szociális problémák megoldása ne csússzon ki a központi irányítás “kezei közül”. A szíriai polgárháború 2011-es kitörése óta mintegy másfél millió szíriai menekült el hazájából – egyebek között – a szomszédos Libanonba. A szíriai menekültek száma Libanonban az összlakosság mintegy negyedét teszi ki.

Megfigyelők szerint a menekültek hosszú távú jelenléte azért is különösen érzékeny pont Libanon számára, mert sokan attól tartanak, hogy a szunnita muszlim szíriaiak túlzott mértékű beáramlása felboríthatja az ország vallási megoszlását, különösen a síita muszlimok és a keresztények “rovására”. A menekültek kapcsán megszólalt Szaad al-Haríri libanoni kormányfő is, aki azt mondta: nem lehetséges, hogy valakit erővel kényszerítsenek arra, hogy visszatérjen Szíriába.

Orientalista.hu – MTI

, , , ,
<


Back to Top ↑

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com