2017. 09. 26.

A migránsok Európába szállítását követeli a görög menekültügyArra szólította fel az Európai Uniót a görög menekültügyi szolgálat vezetője, hogy közvetlenül a Közel-Keletről fogadjon be migránsokat, és így akadályozza meg az illegális bevándorlás okozta veszélyeket. Ez évente több százezer migráns Európába utaztatását és letelepítését jelentené.

Új megoldást ajánl az EU számára a 2013-ban létrehozott görög menekültügyi szolgálat vezetője, Maria Stavropoulou, aki tömeges illegális bevándorlás helyett “biztonságosabb” módon telepítene be évente több százezer közel-keleti menekültet. Az új terv szerint az EU egyenesen a Közel-Keletről hozatná be a célországba a bevándorlókat, nagy eséllyel Görögország kihagyásával.

“Amúgy is ennyien érkeznek Európába évente” – magyarázta az évi pár százezres kvótát a menekültügyi vezető. “Az elmúlt évben az EU országaihoz egymillió menedékkérelmet adtak be. Mi tudjuk, hogy kik ezek az emberek. A többség viszont rendszertelenül jön Európába. Tehát mit is érünk el mindezzel? Munkát adunk az embercsempészeknek” – emelte ki.

A cikk kitér az áttelepítési program tehermentesítő szerepére is, mellyel főként Olaszország és Görögország, a két földközi-tengeri célország helyzetén próbáltak javítani a migrációs útvonal délre tolódása után. Ezt nevezik az első valós uniós menekültügyi és migrációs politikai kezdeményezésnek, melyet több uniós ország – Magyarországgal az élen – visszautasított. A 160 ezres éves elképzelés helyett ugyanis csak 28 ezer embert sikerült áttelepíteni, a kitűzött cél ötödét.

Görögország az áttelepítési program végéhez közeledve folytatta a dokumentumokkal nem rendelkező migránsok befogadását. Augusztus végéig 3700 migránst regisztráltak, szeptemberben pedig további 2400 bevándorló érkezett. Ezek a személyek azonban a menedékkérelmi lista legvégére kerülnek, ami ebben az évben már 37 ezernél tart. A cikk szerint nekik esélyünk sincs legálisan az EU belsőbb országai felé utazni, így a uniós hatóságok helyett az embercsempészekre bízzák majd sorsukat.

Daniel Esdras, a nemzetközi migrációs szervezet görögországi vezetője viszont úgy gondolja, hogy a legális bevándorlás megkönnyítésével Európa két legyet üthet egy csapással: először is megállíthatja az illegális bevándorlást, másodjára pedig orvosolhatja a 20-30 év múlva bekövetkező munkaerő-hiányt az elöregedő kontinensen.

Orientalista.hu – Hirado.hu, Al-Jazeera

, , ,
<


Back to Top ↑

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com