2017. 12. 27.

a nők elnyomása miatt bojkottálja a szaúd-arábiai sakkvilágbajnokságot a címvédőNem vesz részt a Szaúd-Arábia által rendezett villámsakk világbajnokságon a női címvédő ukrán Anna Muzsicsuk. A kétszeres győztes és testvére, Marija Muzsicsuk a szaúdi nők elnyomása miatt utasítják el a részvételt.

A verseny amúgy is rendkívül szokatlan körülmények közt kerül megrendezésre: az izraeli versenyzők például be sem tudtak utazni a lebonyolító országba.

A villámsakk világbajnokság megrendezésére Szaúd-Arábia minden bizonnyal azért vállalkozott, hogy ezzel is felmutassa az ország mérséklődését és nyitottságát. A játékot két évvel ezelőtt még tiltott tevékenységnek ítélte Abdul Aziz főmufti, mondván, a sakk időpocsékolás, más vallási vezetők pedig arra jutottak, hogy az Iszlám által tiltott szerencsejátékok “kapudrogja”.

A szaúdi király az idei versenyt a konzervatív vezetők körében uralkodó sakk-ellenes hangulat ellenére a nevére vette, sőt, az állam a verseny megrendezésére minden korábbinál nagyobb összeget költött, a győztesek is a szokásos jutalom többszörösét vihetik haza.

A Szalmán Király Rapid és Blitz Világbajnokság azonban természetesen nem hozta el a teljes nyitást: az Izraellel évtizedek óta, és az elmúlt hónapokban egyre feszültebb viszonyt ápoló állam nem bocsátotta ki a beutazási engedélyt a versenyen való részvétel jogát megszerző hét izraeli játékos részére. Az izraeli sakkszövetség nyilatkozata szerint korábban arról biztosították őket, hogy játékosaik részt vehetnek a tornán, annak ellenére, hogy a két ország közt nem léteznek diplomáciai kapcsolatok, így a beutazáshoz szükséges dokumentumok kibocsátása is bajos. A katari és iráni játékosok beutazási engedélyeit az utolsó pillanatig visszatartotta a két országgal szintén feszült viszonyt ápoló szaúdi állam.

A legjelesebb hiányzó mindenképpen Anna Muzsicsuk lesz, aki 2016-ban, a katari VB-n a rapid és a blitz női kiírását is a megnyerte. (A rapidban összesen 10-60 perc áll az egyes játékosok rendelkezésére, a blitzben mindossze 10 perc.)

Muzsicsuk és testvére, Marija a szaúdi nők elnyomása ellen tiltakozva hagyják ki a versenyt, ami Anna számára azt is jelenti, hogy biztosan elveszíti világbajnoki címeit.
A nemzetközi sakkszövetség sikerként könyvelte el, hogy a világbajnokság női résztvevőinek a szövetség kérésének eleget téve végül nem kell a csak az arcot szabadon hagyó abaját viselniük, elegendő magasnyakú felsőt hordaniuk.

Anna Muzsicsuk a Facebook-oldalán jelentette be, hogy ő és testvére bojkottálják a rendezényt. Mint írja, néhány napon belül azért fogja elveszíteni a címeit, mert nem hajlandó egy olyan országban versenyezni, ahol “másodlagos teremtményként” kellene magát éreznie, és például csak férfi kíséretében mehetne utcára.

“Készen vagyok kiállni az elveimért és kihagyni az eseményt, ahol 5 nap múlva több pénzt kereshettem volna, mint egy tucat másik versenyen összesítve. Ez nagyon zavaró, de a legelkeserítőbb az, hogy senkit nem érdekel igazán.”

Szaúd-Arábia vezetése az elmúlt időszakban néhány ponton lazított a nők elnyomását garantáló intézmények szorításán. Ennek a folyamatnak szimbolikus eleme volt, amikor szeptemberben Szalmán király rendelete feloldotta a nők vezetési tilalmát, de 2013-ban a fő állami tanácsadó testületbe is kinevezett 30 nőt. A lényeget azért az enyhülés nem érinti: az államban továbbra is életben van az a gyámsági rendszer, aminek értelmében a nők nem hozhatnak a saját életükben meghatározó, vagy akár hétköznapi döntéseket, nem szerezhetnek útlevelet, nem utazhatnak, és nem hagyhatják el a házukat engedély nélkül.

Orientalista.hu – (Independent, BBC, Mérce)

, , , ,
<


Back to Top ↑

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com