2017. 11. 14.

A szaúdi vezetés a jemeni fegyverek ellenőrzésének szigorítását akarjaA jövőben is lezárja a Jemenbe vezető fő segélyszállítási útvonalat a szaúdi vezetésű szövetség, amíg meg nem győződik arról, hogy a húszi lázadók nem tudják felhasználni fegyverek szállításához – tudatta közleményben a szövetség, miután a húszi harcosok azzal fenyegetőztek vasárnap, hogy az ellenség hadihajóira és olajszállítóira támadnak a blokád miatt.

A szövetségesek a múlt héten zárták le a Jemenbe vezető légi, szárazföldi és tengeri utakat, miután a húszi lázadók Jemenből ballisztikus rakétát lőttek ki a szaúdi főváros repülőtere ellen, arra hivatkozva, hogy így akarják leállítani az Iránból a húsziknak küldött fegyverszállítmányokat.

A jemeni síita húszi harcosok vasárnap ellenségeik hadihajóinak és olajszállítóinak megtámadásával fenyegetőztek, hogy elérjék a Szaúd-Arábia vezette arab koalíció jemeni kikötők elleni blokádjának feloldását. A Jemen keleti részeit ellenőrző húszik egyik katonai parancsnoka figyelmeztetett: az agresszorok hadihajói és tankhajói nem lesznek biztonságban a jemeni haditengerészet támadásaitól, ha a vezetés elrendeli a tűzparancsot.

Az olajban gazdag, mégis a közel-keleti térség legszegényebb országának számító Jemen a Vörös-tengernek azon a partszakaszán fekszik, ahol a világ egyik legfontosabb olajszállítási útvonala van. Jemen partjai mentén tankhajók százai haladnak el, hogy olajat szállítsanak Európába a Szuezi-csatornán keresztül.

Segélyszervezetek figyelmeztettek, hogy a blokád miatt tovább súlyosbodik Jemenben a humanitárius válság, ahol becslések szerint a háború miatt hétmillió embert fenyeget éhínség.

A száműzetésben lévő jemeni kormány ellenőrzése alatt álló kikötőket rövidesen újra megnyitják – közölte a szövetség vasárnap, a szaúdi ENSZ-képviselet által kiadott közleményben. Más kikötők – közöttük a húszik kezén lévő hodeidai -, amelyeken keresztül az élelmiszerszállítmányok 80 százaléka érkezik, továbbra is zárva maradnak, amíg át nem esnek ENSZ-ellenőrzésen annak biztosítására, hogy innen a húszik nem juthatnak fegyverekhez – áll a közleményben.

A szövetség a megbuktatott kormánnyal egyeztetve és annak teljes egyetértésével megkezdi az intézkedéseket a repülőterek és a kikötők megnyitására a humanitárius segélyek és a kereskedelmi szállítások előtt. A közlemény szerint egy napon belül megteszik az első lépéseket az Mansour Al-Hadi száműzetésben élő elnök erői által ellenőrzött dél-jemeni Áden és Mukalla, valamint a Vörös-tengeri Moha kikötőjében.

A szövetség arra kérte António Guterres ENSZ-főtitkárt, küldjön delegációt Jemenbe a jelenlegi ellenőrzési módszerek felülvizsgálatára, és az ENSZ ellenőrző és felügyeleti mechanizmusának (UNVIM) hatékonyabbá tételére, hogy megkönnyítsék a segélyszállítmányok célba juttatását és megakadályozzák a fegyverek, lövedékek és rakétaalkatrészek szállítását.

A Szaúd-Arábia és szövetségesei támogatja,  a megbukatott Rijadhoz hű Mansour Al-Hadi erőit. A szaúdi légierő több mint 2 éve bombázza Jement.A légicsapásoknak több mint 10 ezer áldozata van.

Orientalista.hu – MTI nyomán

, , , , , , , , ,
<


Back to Top ↑

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com