Cadmus fordítás Cadmus

A szaúdiak valójában nem is lőtték le a húszik rakétáját

“A mi rendszerünkkel szedték le az égből” – büszkélkedett az amerikai Patriot rakétavédelmi rendszerre utalva 2017. november 5-én az Air Force One fedélzetén, útban Japán felé Donald Trump az előző nap Szaúd-Arábia fővárosára kilőtt rakétára utalva.

Persze miért pont ebben mondott volna igazat. Mentségére szóljon, hogy a szaúdi hatóságok ugyanezt akarták elhitetni a világgal: hogy a légvédelmük sikerrel hárította el a jemeni síita húti lázadók által Rijádra kilőtt rakétát.

Az esetről a közösségi médiában megjelent felvételek, műholdfelvételek és nyilvánosan elérhető információk elemzése alapján azonban nagyon úgy tűnik, hogy a szaúdi légvédelem, és az amerikai Patriotok kudarcot vallottak.

A húszik egy Burqan-2 rakétával támadhatták Rijádot, ez a Scud egy, a Közel-Keleten széles körben elterjedt helyi változata. A New York Times a Nemzetközi tanulmányok Middlebury Intézetének elemzése alapján azt írja, hogy a szaúdiak állításával szemben minden jel arra utal, hogy a húszik rakétája célba ért.

A szaúdiak lelkesen mutogatták a rakéta Rijád belvárosára hullt darabjait, de a törmelék elemzése arra utal, hogy azok kizárólag a hordozórakéta részei, a robbanótöltet valójában a rakéta célpontja, a rijádi reptér közelében, az egyik futópálya végén csapódott a földbe, alig egy kilométerre a belföldi utastermináltól. A Scud rakéták esetén ekkora távolságnál – mintegy ezer kilométernyiről lőtték ki a rakétát – az egy kilométeres szórás teljesen normálisnak, már-már pontos találatnak számít.

Az, hogy a töltet célba ért, a felvételek elemzése alapján azt is jelenti, hogy simán átrepült a szaúdi Patriot-ütegek felett, amik ha valamit, hát legfeljebb a levált hordozórakétát találhatták el. Az pedig, hogy a hordozórakéta leválik, a szakértők szerint a normál működés része.  Jefrey Lewis, az elemzést végző csoport vezetője szerint talán még maguk a húszik se tudták, hogy valójában sikeres volt a rakétatámadásuk. “Nagyon közel álltak hozzá, hogy péppé rombolják a repteret” – mondta. A Timesnak név nélkül nyilatkozó amerikai illetékesek maguk is kétségbe vonták a szaúdiak állításait, bár ők egyelőre csak azt mondják, hogy semmilyen bizonyíték nincs a húszik rakétájának lelövésére.

Orientalista.hu – 444.hu

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑