A Szíriai Arab Hadsereg bevonul Aleppo utolsó iszlamisták uralta körzetébe

A Szíriai Arab hadsereg és szövetségeseik kedden bevonultak Kelet-Aleppó utolsó, még terroristák kezén lévő körzetébe, és hangosbeszélőkön keresztül szólítja fel az ott maradt fegyvereseket, hogy “mielőbb” hagyják el a területet – jelentette a Hezbollah ellenőrzése alatt álló katonai médium.

 A jelentés szerint a szíriai hadsereg keddi műveletével az egész észak-szíriai város visszakerül a damaszkuszi kormány ellenőrzése alá.

A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) kedden közölte, hogy a felügyelete alatt 25 ezren hagyták el azt az aleppói övezetet, amelyet egy Ankara és Moszkva közvetítésével tető alá hozott megállapodás értelmében gyakorlatilag feladtak az iszlamisták.

A helyi források szerint eddig mintegy 15 ezer ember, közöttük 5 ezer terrorista fegyveres távozott. Azt nem tudni, hányan maradtak még az érintett városrészben.

Az ENSZ kedden közölte: engedélyt kapott a szíriai kormánytól arra, hogy további 20 munkatársát a szíriai fővárosból Aleppoba küldje, amivel majdnem megháromszorozódik az észak-szíriai városban az evakuálásokat ellenőrző nemzetközi megfigyelők száma.

A világszervezet Biztonsági Tanácsa hétfőn egyhangúlag elfogadta a kelet-aleppói evakuálás ellenőrzéséről szóló határozattervezetet, amelynek értelmében nemzetközi megfigyelőket küldenek a kimenekítési folyamat felügyeletére.

Az orosz, török és iráni külügyminiszter, valamint a három ország védelmi minisztere kedden Moszkvában tárgyal Szíria ügyéről, de a megbeszélést várhatóan beárnyékolja majd Oroszország ankarai nagykövetének előző napi meggyilkolása.

Orientalista.hu – MTI nyomán

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑