2018. 01. 11.

A Szíriai Arab Hadsereg felszabadította Abu Al-Suhur katonai reoülőteretA Szíriai Arab Hadsereg és a szövetséges erők elfoglalták az iszlamisták kezén lévő Idleb tartomány azonos nevű székvárosától 50 kilométerre délre fekvő Abu Al-Duhur katonai repülőterét – jelentette szerdán a libanoni al-Mayadin televízió a damaszkuszi kormány  katonai információs szolgálatára hivatkozva.

Nyugati hírügynökségek ugyanakkor még csak arról adtak hírt, hogy a szír katonák elérték a légitámaszpontot. A létesítményt 2012-ben vették ostrom alá az iszlamisták, és 2015 szeptemberére teljes mértékben uralmuk alá vonták.

Idleb tartományt szintén 2015-ben veszítette el a hadsereg, azután, hogy a nyugat által támogatott iszlamisták elfoglalták az azonos nevű tartományi fővárost.

Eddig ez volt az egyetlen tartomány, amely teljesen az iszlamistákk és a Hajat Tahrir Al-Sham (HTS) nevű terrorista ernyőszervezet uralma alatt állt. A HTS élén a Dzsabhat Fatah Al-Sham terrorcsoport található, amely korábban Nuszra Front néven az al-Kaida szíriai ágaként volt ismert.

Az oroszok légi támogatását élvező szíriai hadsereg december 25-én indított műveletet Idleb délkeleti részének visszaszerzéséért.

Orientalista.hu – Zenobia MTI nyomán

, , , , , , , , ,
<


Back to Top ↑