2018. 01. 07.

A szíriai hadsereg stratégiai jelentőségű települést foglalt el Idlebben (videó)A szíriai katonák stratégiai jelentőségű települést foglaltak el az iszlamista fegyveres csoportok kezén lévő északnyugati fekvésű Idleb tartomány déli részében – jelentették a helyi források.

A Szíriai Arab Hadsereg és szövetségesei  előtt ezzel megnyílt az út a Szindzsár nevű település melletti légitámaszpont irányába. Az orosz légierő támogatását élvező szír katonák és Irán által támogatott milicista szövetségeseik jelenleg a stratégiai fontosságú Abu-Duhúr katonai repülőtér felé haladnak előre.

A damaszkuszi vezetés erői megerősítették, hogy a szíriai hadseregnek és szövetségeseinek sikerült bevenniük a fontos útkereszteződés mentén fekvő települést. A katonai repülőteret 2012-ben vették ostrom alá az iszlamisták, és 2015 szeptemberére teljes mértékben uralmuk alá vonták a légibázist. Maga Idleb tartomány szintén 2015-ben került ki a hadsereg ellenőrzése alól, azután, hogy az Al-Kaidához köthető Nuszra Front terroristái elfoglalták az azonos nevű tartományi fővárost.

Az elmúlt hónapokban a szíriai hadsereg jelentős területi nyereséget ért el Idlebben, amely jelenleg is nagyrészt az iszlamisták és a Hajat Tahrir Al-Sham  nevű terrorszervezet uralma alatt áll, aminek élén a Dzsabhat Fatah Al-Sham dzsihadista csoport található, amely korábban Nuszra Front néven az al-Kaida szíriai ágaként volt ismert.

Orientalista.hu – Zenobia, MTI nyomán

, , , , , , , , ,
<


Back to Top ↑