2017. 12. 21.

A szíriai válság új helyzetet teremt TörökországbanA Migrációkutató Intézet 2017. december 18-án megjelent, „A török migrációs politika aktualitásai az oszmán hagyományok tükrében” című elemzésében a mai Törökország területét ért migrációs nyomás körülményeit járja körül az oszmán időktől napjainkig. Az Intézet álláspontja szerint a szíriai válság új helyzetet teremtett az országban.

Törökország ma több mint 3,5 millió embernek ad menedéket. Történelme során a kis-ázsiai állam nem először néz szembe jelentős menekülthullámmal. A korábbiaktól eltérően, 2011 óta olyan milliók érkeztek az országba, akik sem törökül nem beszélnek, sem pedig kapcsolatuk nem volt korábban a török állammal.

Ezzel együtt a helyi kultúra befogadó, a szíriaiakban testvért látó felfogást hangsúlyozó politika az esetleges feszültségek csökkentésén dolgozik. Ez az igyekezet azonban nem emberjogi, sokkal inkább a nagyvonalúságra és birodalmi érzületre apelláló alapokon áll. Míg a múltban – különösen 1923 után – az ország homogenitásának célja állt a be- és letelepítési akciók mögött, addig a jelenlegi válságban nem erről van szó.

A szíriai válság kirobbanása után Ankara – aki maga is alakítója a déli szomszédságában történő eseményeknek – az európai elvárásoknak és saját, korábban felépített imázsának megőrzése érdekében hirdette meg a „nyitott kapuk” politikáját. 2013-ban elindult a menekültek jogi helyzetének rendezése, valamint a szíriai és iraki határszakasz hatékonyabb védelmének kiépítése.

A jövőben várhatóan folytatódik a szíriai menekültek visszaáramlása, de az országra nehezedő migrációs nyomás nem csökken majd, hisz egyes kibocsátó (közép- és dél-ázsiai) térségekből az útnak indulók továbbra is Törökországon keresztül juthatnak el a legkönnyebben Európába. A teljes elemzés elérhető a Migrációkutató Intézet weboldalán.

Orientalista.hu – Migrációskutató Intézet, Hirado.hu

, , , , ,
<


Back to Top ↑

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com