2017. 12. 13.

Afganisztánba költözik át az Iszlám ÁllamMost, hogy a terrorállamot sikerült kiűzni Irakból és Szíriából, új otthont kellett keresnie, amit úgy tűnik, meg is talált.

Az orosz biztonsági tanács tájékoztatása szerint az ISIS katonái a szíriai és iraki leszereplésük után megpróbálhatnak új központ után kutatni. A legújabb jelentések szerint a radikális szunnita harcosok Afganisztánban telepedhetnek meg, amely eddig sem utasította el a legszélsőségesebb nézetű egyéneket, sőt.

Afganisztánban hosszú ideje nincs normális kormányzás, az ország nagy részében a velük szimpatizáló tálibok uralkodnak, ami remek táptalaj számukra. Nem elképzelhetetlen, hogy az ISIS át akarja majd venni az uralmat”

– mondta Nikita Mendkovich, a szervezet munkatársa.

A szakérő beszámolója szerint az Iszlám Állam harcosai jelenleg is harcolnak a terrorszervezet zászlaja alatt az ázsiai országban, legtöbbjük Nangarhar és Kunduz provinciában.

A terroristák bevett taktikája, hogy olyan országot rohannak le, ahol nincs erős központi kormány, és belpolitikai viszály vagy polgárháború van. Afganisztánban évek óta belháború zajlik a kormányerők, a kisebb-nagyobb törzsek és a tálibok között. Az Egyesült Államok 2001 óta a térségben van.

Beszámolók szerint egyre több szíriai és iraki harcos érkezik az országba, az elmúlt hónapokban ez folyamatosan nőtt.

A főbb bázisaikat elbukták

Haidar al-Abadi iraki miniszterelnök alig egy hete jelentette be, hogy a kormányerők visszafoglalták Irak minden területét a terrorállamtól, a harcosokat pedig vagy letartóztatták, vagy kiűzték. A szíriai műveletekről sokat elmond, hogy hétfőn Vlagyimir Putyin, Bashar Al-Assad szír elnök legfőbb szövetségese Szíriába látogatott, hogy bejelentse, kivonja az orosz csapatokat. Az orosz elnök szerint az ISIS már nincs jelen Szíria mindennapjaiban.

Orientalista.hu – 888.hu

, , , ,
<


Back to Top ↑

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com