2018. 01. 05.

Ahmad Hatami: A tiltakozók az iszlám és Irán ellenségeiAhmad Hatami befolyásos iráni vallási vezető pénteki prédikációjában az iszlám vallás és Irán ellenségeinek nevezte a kormányellenes tüntetőket, akik szerinte nem számíthatnak irgalomra.

A teheráni Homeini Moszalla mecsetben tartott pénteki imán Hatami bőszen ostorozta a korrupció, a gazdasági helyzet és a rezsim ellen immár kilenc napja tiltakozó tömeget.

A hitszónok szerint halállal kellene lakolnia annak az őrizetbe vett fiatalnak, aki a tüntetések első napjaiban leszaggatta, majd elégette az iszlám köztársaság zászlaját. Hatami a kizárólag vallási szereppel bíró Szakértők Tanácsának tagja, politikai döntéseket nem hozhat.

A keményvonalas vallási vezető ezt követően a közösségi médiát, valamint Haszan Róháni iráni államfő reformpolitikáját is pellengérre állította, mert szerinte ezek vezettek a tiltakozásokhoz.

„Ha még egyszer hasonló zavargásokra kerül sor, akkor az emberek már Róháni ellen fognak vonulni” – figyelmeztetett az elnök esküdt ellenségének számító Hatami.

Több elemző úgy véli, hogy az első, gazdasági jellegű tüntetéseket valójában az iráni keményvonalasok szervezték, hogy meggyengítsék az államfőt.

A hitszónok ezt követően az iráni vezetés nézetét hangoztatta, amely szerint amerikai és izraeli „összeesküvés” áll a megmozdulások mögött.

A Donald Trump amerikai elnök és Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő megrendelésére hangoztatott kifogások „elfogadhatatlanok, és a nép tesz róla, hogy elnémítsa ezeket a hangokat” – hangsúlyozta Hatami.

A pénteki imát követően kormánypárti megmozdulások kezdődtek Teheránban a rezsim szervezésében. Országszerte több hasonló demonstrációra került sor az elmúlt napokban, ezek százezreket mozgattak meg.

A közösségi oldalakon közzétett felvételek és bejegyzések szerint az elmúlt éjszaka sem hagyott alább a kormányellenes tiltakozások lendülete. Több vidéki nagyvárosban is összegyűltek a tüntetők.

A megmozdulások során eddig több mint ezer embert állítottak elő, köztük egy európai uniós állampolgárt, akit az iráni hatóságok szerint külföldi titkosszolgálatok küldtek az országba, hogy szítsa a zavargást. A biztonsági erők és a tiltakozók közötti összecsapásokban eddig legalább 21-en vesztették életüket.

Orientalista.hu – Magyar Idők, MTI

, ,
<


Back to Top ↑

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com