2017. 12. 25.

Aleppóban kezd visszatérni az élet (videó)Újranyitott Szíria egyik legrégebbi és leghíresebb törökfürdője. Az aleppói fürdőház egy évvel az után fogad ismét vendégeket, hogy a kormányerők visszavették a háború sújtotta nagyváros irányítását.

Aleppót ötévnyi véres harcok után vonták újra ellenőrzésük alá a szír kormányerők. Az azóta eltelt 12 hónapban visszatért az élet a városba. A menekültek visszaköltöztek az otthonukba, a boltok újranyitottak, a mecseteket újjáépítették, és most már az ország leghíresebb ókori fürdője is újra fogad vendégeket.

„Ez a fürdőház legalább 534 éves. Egyesek szerint már a római korban itt volt. A Bab Al-ahmart tartják Szíria első fürdőjének. Ez a hely az idő múlása ellenére is megőrizte a varázsát”

– mondta Thaer Khirallah, a fürdő tulajdonosa.

Aleppó a háború előtt híres volt a török stílusú gőzfürdőkről, amik a társasági élet központjai voltak.

„Régen az apám hozott mindig ide. Most én hoztam el a gyermekeimet. Biztonságérzetet ad, mint a háború előtt. A fürdőház megtelt élettel”

– mondta egy helyi férfi.

A fürdőházba a belépő nem olcsó, átszámítva 2600 forint, miközben a szírek nagy része átszámítva havi 75 ezer forintot vagy kevesebbet keres – de a legendás Bab Al-ahmar így is mindennap már nyitás után azonnal megtelik.

Orientalista.hu – HírTV

, , ,
<


Back to Top ↑

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com