2017. 08. 12.

Álítólagos merénylőket tartóztattak le KuvaitbanA kuvaiti hatóságok szombaton bejelentették, hogy letartóztattak 12 embert, akiket júniusban távollétükben ítéltek el Kuvaitban terrorizmus címén egy ügyben, amelyben állításuk szerint Irán és a Hezbollah libanoni síita mozgalom is érintett volt.

A rendőrség Kuvait különböző részein fogta el a 12 elítéltet – idézte a belügyminisztérium közleményét a Kuna állami hírügynökség. Két elítélt szökésben van – tette hozzá a tárca.

A kuvaiti hatóságok 2015-ben bukkantak egy 26 tagú társaság nyomára, amely állítólag terrortámadásokra készült az Öböl menti országban Irán és a Hezbollah segítségével. Teherán tagadta, hogy köze lenne az ügyhöz. A csoport tagjai közül 25 kuvaiti, egy pedig iráni állampolgár.

Júniusban egy bíróság börtönbüntetésre ítélte a vádlottakat.

Az elmúlt években Kuvait szomszédjainál szorosabb viszonyt ápolt az iszlám köztársasággal, és Haszan Róháni iráni elnök idén történelmi jelentőségű látogatást tett az országban. Azonban az elmúlt hónapban a királyság csökkentette az iráni diplomaták számát területén, és bezárt néhány követségi érdekeltséget.

Több Öböl menti ország vádolta már Iránt azzal, hogy beavatkozik belügyeikbe, de Teherán mindannyiszor tagadta ezt.

Orientalista.hu – MTI

, , ,
<


Back to Top ↑

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com