2018. 02. 14.

Állami üzenetküldőt fejlesztett ki Törökország

A szolgáltatás miatt az adatvédelmi szakemberek máris kifejezték az aggodalmaikat.

Törökországban hivatalosan is elindították a PttMessenger nevű azonnali üzenetküldő platformot, amelyet egyértelműen a WhatsApp konkurensének szántak és amely minden eddiginél könnyebbé teszi a török kormány számára a kommunikáció ellenőrzését. A török kabinet döntése mögött az áll, hogy nem akarja tovább a külföldi cégeknek átengedni az azonnali üzenetküldők piacát. 2016 decemberében a törökök kereken 40 százaléka használta a WhatsAppot. Ez több mint kétszerese volt az USA-ban mért 18 százaléknak, de elmaradt az olyan feltörekvő piacokon lévő részaránytól, mint Szaúd-Arábia vagy Malajzia.

Bekir Bozdag kormányszóvivő kijelentette, hogy most kezdik felépíteni azt a belföldi szolgáltatást, amelyet első lépésként a kormányhivatalokban és néhány kiválasztott magáncégnél fognak alkalmazni. A PttMessengert a helyi postai és távközlési főigazgatóság (PTT) után nevezték el és hat hónap múlva mutathatják be a közvéleménynek. A kormányszóvivő szavai szerint az alkalmazás biztonságosabb, mint a WhatsApp, mert az adatokat nem egyetlen központi számítógépen tárolják, így azokhoz lehetetlen hozzáférni.

Az ellenzékiek és az adatvédelmi szakértők ugyanakkor azt az álláspontot képviselték, hogy a hatóságok arra alkalmazhatják a szoftvert, hogy az eddiginél jobban ellenőrizzék a kabinetet bírálókat. Elképzelhető például, hogy a kormány a jövőben előírja majd a program feltelepítését és használatát minden hivatali számítógépen és más eszközön. Az alkalmazottakat kötelezhetik arra, hogy a személyes készülékeikre is feltelepítsék a megoldást.

Yaman Akdeniz, az isztambuli Bilgi Egyetem jogi professzora kiemelte, hogy ha egy alkalmazást a kormány segítségével fejlesztettek ki és ha ez a kabinet Törökországban van, ahol komoly jogsértések vannak az alapvető és a szabadságjogokkal kapcsolatban, akkor a felhasználóknak nem háromszor, hanem ötször is jól meg kellene gondolniuk, hogy használják-e a szoftvert. Törökországban egyébként a múlt héten törvénytervezetet nyújtottak be a parlamentnek azért, hogy bővítsék a rádió- és a televízióadók ellenőrzési lehetőségeit. Az intézkedés magában foglalná az online tartalomszolgáltatók felügyeletét is.

Orientalista.hu – m.sg.hu

,
Back to Top ↑