2018. 01. 06.

Ankara belefáradt az EU halogatásábaA 2017-es évet minden bizonnyal nem fogják kirakatba tenni Ankarában, már ami Törökország és az Európai Unió (EU) tagállamainak kétoldalú kapcsolatait illeti, a közel-keleti ország vezetője, Recep Tayyip Erdogan ugyanis számos nyugat-európai országgal rúgta össze a port az elnöki jogköreinek kiszélesítését lehetővé tevő népszavazás, illetve a 2016-os sikertelen ­puccskísérletet követő bebörtönzések apropóján.

Az elmérgesedő kapcsolatok minden eddiginél távolabb taszították Törökországot az EU-csatlakozástól, ugyanakkor az elmúlt napokból kiindulva elemzők azt feltételezték, hogy Erdogan 2018-ban igyekszik majd normalizálni országa kapcsolatait az uniós tagállamokkal.

Erre utalt legalábbis, hogy a török elnök december utolsó napjaiban meglepően békülékeny hangnemben beszélt Németországról, tegnap pedig a francia fővárosba látogatott, hogy először folytasson kétoldalú tárgyalásokat Emmanuel Macronnal. A francia kollégájával közösen tartott sajtótájékoztatón ugyanakkor eloszlatott minden ezzel kapcsolatos kételyt, amikor nyomatékosította: Törökország nem fog könyörögni azért, hogy az Európai Unió teljes jogú tagja legyen. Mint fogalmazott, országa 54 éve várakozik az unió küszöbén, ez a helyzet pedig kifárasztotta a török nemzetet, és arra kényszeríti, hogy végleges döntést hozzon.

Erdogan erős szavai egyértelműen jelzik, hogy Törökország számára a Nyugat elvesztette stratégiai jelentőségét, és az ország inkább egy önálló regionális hatalmi pozíció kiépítésébe fogott, de Emmanuel Macron is arról beszélt, hogy „semmilyen előrelépés nem lehetséges” a közel-keleti ország uniós csatlakozását illetően.

A francia elnök erről a 2016-os sikertelen puccskísérletet követő bebörtönzések kapcsán beszélt, amit a Nyugat sokat bírált az emberi jogok megsértése miatt. Erdogan vizitje egyébként is heves bírálatokat váltott ki Franciaország-szerte: a vezető francia napilapok még tegnap is azon vitatkoztak, hogy vakmerő bátorság vagy végzetes hiba-e Erdogan személyes fogadása.

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi jogvédő szervezet képviselői közben bebörtönzött újságírók képmásával vonultak volna a török nagykövetség elé, de a rendőrök megállították őket.

Magyar Idők – Tóth Loretta

, , , , ,
<


Back to Top ↑