2018. 02. 16.

Ankara és Washington új mechanizmust alakít kiTörökország és az Egyesült Államok új mechanizmust alakít ki közös ügyeik kezelésére, miután a kétoldalú viszony “kényes szakaszba” ért – jelentette ki Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter pénteken Ankarában az amerikai hivatali kollégájával, Rex Tillersonnal tartott sajtótájékoztatóján.

Egyúttal bejelentette: az új mechanizmust megalapozó első találkozót március közepén tartják. Ankara és Washington viszonyát egy sor megoldatlan ügy terheli. Legutóbb az mérgesítette el a kapcsolatokat, hogy a török haderő január 20-án offenzívát indított az észak-szíriai Afrínban az Egyesült Államok egyik legfőbb helyi szövetségese, a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia ellen.

Az YPG Washingtontól kapott modern fegyverekkel az Iszlám Állam ellen küzd a térségben, Ankara ugyanakkor a törökországi szakadár Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK) szövetséges terrorszervezetnek és felszereltsége miatt nemzetbiztonsági fenyegetésnek tartja az YPG-t.

Cavusoglu leszögezte: a szíriai kurd milíciának ki kell vonulnia a szintén észak-szíriai Manbídzsból és vissza kell húzódnia az Eufrátesz folyó keleti partjára. Kifejtette: Washington erre vonatkozóan még 2016-ban ígéretet tett. Manbídzsot 95 százalékban arabok lakják, így a YPG soha nem tud stabilitást teremteni ott – tette hozzá.

A török vezetés a közelmúltban közölte, hogy az afríni hadművelet után Manbídzsban is beavatkoznának, annak ellenére, hogy ott amerikai katonák is állomásoznak. Manbídzsot az Iszlám Államtól foglalta el az YPG. Tillerson a sajtóértekezleten úgy reagált a felvetésre: az Egyesült Államok azt akarja, hogy Manbídzs szövetséges erők ellenőrzése alatt álljon.

Egy neve elhallgatását kérő török diplomata pénteken a Reuters brit hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy Törökország ajánlata szerint a török és az amerikai haderő az YPG kivonulását követően együtt biztosíthatná Manbídzs térségét. Törökország már korábban is nehezményezte, hogy Washington nem a török haderő oldalán lép fel az Iszlám Állammal szemben.

Tillerson pénteki felszólalásában ugyanakkor jelezte, hogy az YPG vezette Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű katonai koalíciónak nyújtott amerikai támadás “korlátozott” mértékű lesz.

Az Aydinlik török ellenzéki napilap beszámolója szerint péntek délelőtt a parlamenten kívüli, török nacionalista Haza Pártja mintegy száz fiatal szimpatizánsa ahhoz a hotelhez vonult, ahol Tillerson éjszaka Ankarában megszállt. A tiltakozók török zászlókkal a kezükben azt skandálták: “Gyilkos Tillerson, tűnj el Törökországból”, valamint “Átkozott PKK, kollaboráns Amerika”. Az Ihlas török hírügynökség azt írta, hogy a rendőrség feloszlatta a demonstrációt.

Az amerikai külügyminiszter közel-keleti körútjának záró állomása Ankara, ahová kétnapos látogatásra érkezett. Csütörtök este több mint három órán át tárgyalt Recep Tayyip Erdogan török államfővel.

Törökország és az Egyesült Államok kapcsolata a szíriai helyzeten túl is feszült. Egyebek mellett Ankara Oroszországtól vásárol légvédelmi rendszert, Washington pedig továbbra sem lép fel a 2016-os török puccskísérlet fő felelősének kikiáltott, Amerikában élő Fethullah Gülen ellen.

Orientalista.hu – Hirado.hu, MTI

, , ,
<


Back to Top ↑

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com