2018. 01. 10.

Átadták a gigantikus képkeretet, amely esténként beragyogja DubaitMég évekkel ezelőtt nekifogtak egy gigantikus képkeret építésének az Egyesült Arab Emirátusok kirakatvárosában, Dubaiban. A Dubai Frame már a felhúzása közben is komoly érdeklődést váltott ki a turistákból, az építményt végül befejezték, az elmúlt napokban pedig átadták.

A 150 magas építményt olyan népszerű és ikonikus darabnak szánták, mint amilyen a Burdzs Kalifa – amelyen elképesztő újévi show-t nyomtak le – vagy a Burdzs al-Arab. De nemcsak építészeti szempontból különleges a képkeret, hanem komoly szimbolikával is bír: hiszen ha egyik irányban nézünk át rajta, akkor a régi Dubajról kapunk képet – a Deira, Umm Hurait, Karama negyedekről –, a másik oldalról viszont kirajzolódik előttünk a felhőkarcolóktól és fényűzéstől nyüzsgő modern kori város. Így ez az épület jelképesen szólva összekapcsolja a város múltját a jelenével, illetve annak jövőjével.

A 42 millió dolláros összköltségű épület egyébként aranybetéttel van kirakva, az alsó része a keretnek 93 méter széles, az üvegpadlózatot pedig esténként kivilágítják. A Dubaj Frame-en egyébként végig is sétálhatunk, és állítólag a városra és a Burdzs Kalifára is remek kilátás nyílik innen. Valószínűleg a turisták is előszeretettel keresik majd fel, ha Dubaiba látogatnak, és azon se lepődnénk meg, ha idővel kultikus szelfiponttá nőné ki magát.

A történethez egyébként hozzátartozik az is, hogy a projekthez felfogadott építészt, Fernando Donist – elmondása szerint – ok nélkül kizárták a munkafolyamat közben a projektből, az egész pedig odáig fajult, hogy pert indított a lenyúlt látványtervei miatt. Azt is megjegyezte, hogy ha rajta múlt volna, sokkal kevésbé lenne giccses a monumentális építmény.

Orientalista.hu – Player

, ,
<


Back to Top ↑

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com