2017. 10. 16.

Auszt­ri­á­ban to­bor­zott em­be­re­ket az Isz­lám Állam szá­mára a mig­ránsEgy mo­bil­te­le­fon kö­rüli vita buk­tatta le azt a férfit, aki több oszt­rák nagy­vá­ros­ban to­bor­zott em­be­re­ket az Isz­lám Állam szá­mára.

Terrorizmussal vádolják azt a 29 éves Amine S. nevű marokkói férfit, aki az osztrák rendőröknek Amir A.-nak adta ki magát, és azt állította magáról, hogy 21 éves egyiptomi állampolgár. A gyanú szerint a férfi 2012 óta úgy utazta keresztül-kasul Európát, hogy egyetlen hatóságnak sem tűnt fel, hogy már régen nem szabadna a kontinensen tartózkodnia. Amine S. állítólag öt különböző álnéven próbált öt különböző EU-s országban menedékjogot kérni.

Mára már az Iszlám Állam szimpatizánsaként tartják számon, és abban a menekülttáborban, ahol lakott, többeket megpróbált beszervezni, hogy a terrorszervezet fegyveres harcosai legyenek.

A gyanúsítottat, akkor vették őrizetbe, amikor egy mobiltelefon miatt összetűzésbe került egy másik észak-afrikai bevándorlóval. Bár a nyomozók jelezték, hogy a férfi kapcsolatban állhat a rettegett terrorszervezettel, az ügyészség mégis úgy döntött, hogy szabadlábra helyezik.A férfinak több bűncselekmény is volt a számláján, ezért szinte azonnal el is tűnt. Mint utóbb kiderült, az Interpol is nyomatékosan figyelmeztette az osztrák hatóságokat, amikor a férfi engedély nélkül utazott be Ausztriába.

A Kronen Zeitung cikke megjegyzi, hogy egyes források szerint Amine S.-nek még a párizsi terrorcselekmények fő gyanúsítottjához, Salah Abdeslamhoz is volt közvetlen kapcsolata. Az osztrák hatóságok nem tudnak arról, hogy a férfinak lett volna terve arra nézve, hogy terrorcselekményt hajtson végre az országban. Ennél valószínűbb, hogy az újonnan beszervezett emberekkel akart volna visszautazni a Közel-Keletre, hogy ott az Iszlám Állam fegyveres dzsihadistáivá váljanak.

Egy héttel a szabadon engedése után sikerült ismét elfogni a terrorizmussal gyanúsított férfit. Az osztrák rendőrök most a mobiltelefonjának adatait szeretnék kielemezni, hogy részletesen fel tudják tárni Amine S. kapcsolatrendszerét és terveit.

Ripost.hu

, , , , ,
<


Back to Top ↑

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com