2018. 01. 04.

Az ENSZ-nél tett panaszt TeheránIrán levélben tett panaszt szerdán az ENSZ Biztonsági Tanácsánál (BT) és a világszervezet főtitkáránál, António Guterresnél, az iráni belügyekbe történt beavatkozással vádolva az Egyesült Államokat.

Golamali Kosru, az iráni ENSZ-misszió vezetője a levélében arra hívta fel a figyelmet, hogy a közelmúltban az Egyesült Államok „széles körben beavatkozott Irán belügyeibe”, s hangsúlyozta, hogy a jelenlegi amerikai adminisztráció „áthágott minden határt, figyelmen kívül hagyva a civilizált nemzetközi kapcsolatokban irányadó nemzetközi jog elveit és szabályait”. A diplomata ismertette Teherán álláspontját, miszerint az amerikai kormányzat a napokban „groteszk közbenjárással” megnövelte beavatkozását az iráni belügyekbe, „ürügyként” támogatást nyújtva a „szórványos” iráni tüntetéseknek. Kosru emlékeztetett rá, hogy Irán alkotmánya biztosítja a tüntetés jogát.

A levélre adott esetleges válaszokról egyelőre nincs információ. António Guterres ENSZ-főtitkár szerdán másodszor fejezte ki aggodalmait az iráni történések miatt. A portugál diplomata közleményében a számos halálos áldozatot okozó erőszak leállítására szólított fel minden felet.

Donald Trump és Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet többször is támogatásáról biztosította az Iránban tüntetőket. Kedden az amerikai kormányzat arra szólította fel Teheránt, hogy engedélyezze a közösségi oldalakhoz történő hozzáférést, Haley nagykövet pedig az ENSZ BT és az Emberi Jogi Tanács rendkívüli ülésének összehívását kérte.

Iránban egy hete kezdődtek utcai megmozdulások. A tüntetők eleinte az áremelések ellen tiltakoztak, majd az iszlám köztársaság kormánya és az országot az 1979. évi iszlám forradalom óta irányító vallási elit ellen fordultak. A tüntetők és a biztonsági erők közötti összecsapásokban eddig több mint húszan vesztették életüket, s a hatóságok százakat vettek őrizetbe. Az iráni Forradalmi Gárda parancsnoka, Mohammad Ali Jafari tábornok mindazonáltal szerdán nyilatkozatban biztosított mindenkit arról, hogy módjában áll bejelenteni „a lázadás végét”.

Orientalista.hu – MTI

, , , ,
<


Back to Top ↑