2018. 02. 14.

Az ENSZ szerint nem lesz egyhamar rend LíbiábanAz ENSZ szakértői szerint nem várható, hogy a közeljövőben rendeződik a politikai helyzet Líbiában. A világszervezet erőfeszítéseinek nem sikerült erősítenie a megbékélés vágyát az egymással harcoló felekben, és marad a zűrzavar – áll a Biztonsági Tanács számára készített jelentésben, amelynek összegzését az AP amerikai hírügynökség szerda hajnalban ismertette.

Líbiában 2011, Moammer Kadhafi vezető meggyilkolása óta káosz uralkodik, az ország keleti, illetve nyugati részét jelenleg két – milíciák, törzsek és politikai szervezetek támogatta – rivális parlament és kormány irányítja.

Decemberben az ENSZ azt közölte, hogy erőteljesen megpróbál megfelelő politikai, törvényi és biztonsági körülményeket teremteni egy idei országos választáshoz. A mostani szakértői jelentés azonban borús képet fest a helyzetről kitérve arra, hogy Líbia stabilitása egyre inkább függ a régió stabilitásától, nevezetesen szudáni és csádi fegyveres csoportoktól, amelyek szintén jelen vannak Líbiában.

A szakértők meglátása szerint a közpénzek elfolyása, a kormányzás hiánya, a gazdaság rendezetlensége általános elégedetlenséget szít a lakosságban, amely bizalmát veszti a líbiai politikai elitben – áll az ENSZ-jelentés összefoglalójában.

Orientalista.hu – MTI, Hirado.hu

,
<


Back to Top ↑