2018. 03. 15.

Az EU segítséget nyújt az ENSZ palesztinokat segélyező munkájáhozAz Európai Unió 82 millió euróval (mintegy 25,5 milliárd forint) járul hozzá az ENSZ égisze alatt a palesztinokat segélyező szervezet (UNRWA) működési költségeihez – közölte az Európai Bizottság csütörtökön.

A tájékoztatás szerint az uniós támogatás mindenekelőtt létfontosságú humanitárius szolgáltatásokat fedez, több mint 3,5 millió beteg számára nyújt egészségügyi ellátást, és több mint 250 ezer menekültnek nyújt segítséget, valamint 500 ezer gyermek számára biztosít hozzáférést az oktatáshoz.

A hozzájárulás megerősíti az Európai Unió elkötelezettségét az ENSZ segélyező szervezetének forráshiány miatt veszélybe került, alapvető szolgáltatásokat nyújtó munkájának támogatása iránt – húzták alá.

Mint elmondták, az Európai Unió kötelezettséget vállalt arra is, hogy 2020 végéig támogatja a szervezet munkáját. A bizottság tájékoztatása szerint az EU és tagállamai 2016-ban 424 millió eurót, 2017-ben 391 millió eurót bocsátottak az UNRWA rendelkezésére.

Az UNRWA tevékenysége egyebek mellett azért került veszélybe, mert Washington január közepén bejelentette, hogy 65 millió dollárt visszatart a palesztinokat támogató ENSZ-szervezetnek az év elején átutalandó 125 millió dollárból. Az Egyesült Államok az 1990-es évek közepe óta több mint 5 milliárd dolláros gazdasági és biztonsági segélyt nyújtott a palesztinoknak. 2008 óta az évi segély átlagosan mintegy 400 millió dollár volt, ennek javarészét fejlesztési projektekre fordították.

Hirado.hu, MTI

, , ,
<


Back to Top ↑