2017. 12. 30.

Az Iszlám Állam vállalta magára a kairói templom elleni támadástKopt keresztény templomra támadtak fegyveresek pénteken Kairó déli részén, a támadásban a legfrissebb értesülések szerint legalább tízen meghaltak, tíz másik ember megsebesült. A merénylet elkövetőjeként az Iszlám Állam terrorszervezet jelentkezett a szócsövének számító Aamák hírügynökségen keresztül. A dzsihadisták közlése szerint egyik „harci osztaguk” követte el a támadást.

Az egészségügyi minisztérium korábban még öt halottról számolt be. Háled Megahed, a tárca szóvivője később közölte, hogy legalább tíz ember, közöttük nyolc kopt keresztény halt meg a lövöldözésben.

A szóvivő szerint két támadó érkezett motorkerékpáron az egyiptomi főváros déli peremén fekvő Heluán negyedben lévő Mar Mina templomhoz, és tüzet nyitottak a templomra. Egy támadót agyonlőttek, a lövöldözésben a biztonsági erők egy tagja is meghalt.

A belügyminisztérium szerint a másik támadó elmenekült és üldözik.

Az egyiptomi biztonsági szolgálat tagjai az egyiptomi főváros Heluán negyedében lévő Mar Mina kopt keresztény templomnál 2017. december 29-én, miután fegyveresek tüzet nyitottak a templom előtt. | Fotó: MTI/EPA/Haled el-Fiki

Korábban nevük elhallgatását kérő biztonsági vezetők azt mondták, hogy két rendőr, egy katona és a templom gondnoka halt meg.

Az al-Ahram kormánylap internetes oldalán közzétett fényképen, amelyen valószínűsíthetően a támadó holttestét ábrázolja, egy szakállas, lőszerekkel teli mellényt viselő, földön fekvő férfi látható. A kopt ortodox egyház szóvivője közleményében azt írta, hogy legalább hat ember halt meg a templom elleni támadás során, közöttük öt kopt és egy rendőr. A közlemény szerint egy másik támadás is történt egy üzlet ellen Heluánnak ugyanabban a részében, ott két kopt halt meg.

Golyó által ütött lyukakat néz egy férfi az egyiptomi főváros Heluán negyedében lévő Mar Mina kopt keresztény templomnál 2017. december 29-én, miután fegyveresek tüzet nyitottak a templom előtt. | Fotó: MTI/EPA/Mohamed Hoszam

A TASZSZ orosz hírügynökség úgy tudja, hogy a támadók öten voltak, egyikük robbanómellényt viselt, neki kellett volna behatolnia a templomba és felrobbantania magát.

Legutóbb múlt szombaton támadt egy kopt keresztény templomra egy agresszív muzulmán tömeg Kairó közelében, el-Gíza városában. A támadók összetörtek több berendezési tárgyat, és bántalmazták az ott tartózkodó híveket.

Tavaly decemberben legalább huszonöt ember halt meg a kairói Szent Péter és Pál kopt templomnál történt támadásban. Áprilisban virágvasárnapkor egy alexandriai és egy tantai kopt templomban pokolgépes merényletek legalább 47 emberrel végeztek. Mindkét támadás elkövetését az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta magára.

Orientalista.hu – MTI

, , , ,
<


Back to Top ↑

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com