2017. 10. 20.

Az Orosz Fegyveres Erők veszik át egy fontos gázmező ellenőrzését a kurd milíciáktól Deir Ezzor tartománybanNem rég jelentések érkeztek, hogy az Orosz Szárazföldi Erők (Сухопутные войска) csapatai hatoltak be a Koneko gázmezőre és a hozzátartozó vállalati komplexumba Deir Ezzor tartomány keleti részén a kurd milíciák hívására.

A szíriai katonai jelentésekben szereplő információ azt tartalmazza, hogy megállapodás jött létre Oroszország és az USA támogatta “Szíriai Demokratikus Erők” között, amely szerint a szíriai kormánynak megengedik, hogy átvegye a gázmező feletti ellenőrzést.

Amennyiben ez valós, akkor a Moszkva és Washington között létrejött háttéregyezmények, a kurd vezetésű milíciák által megszállt energiahordozó lelőhelyek átadásáról a damaszkuszi kormány jogos tulajdonába, szélesebb területekre terjedhetnek ki (akár jövőbeli átadásokra). Habár arra egyáltalán nincs bizonyíték, hogy ez a tényszerű helyzet.

Mindazonáltal a Koneko gázmező nem várt átadása az SDF milíciáitól a szíriai kormány részére kérdéseket vet fel, hogy zajlik-e még vagy nem a Szíriai Arab Hadsereg és a kurd vezetésű milíciák közötti eddigi versengés a távolabb délen fekvő, sokkal nagyobb Omar olajmező elfoglalásáért.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg

, , , , , ,


Back to Top ↑