2018. 03. 14.

Az unió tovább támogatja a terrorizmus elleni küzdelmet AfrikábanAz Európai Unió további 50 millió euróval támogatja a terrorizmus elleni küzdelmet, a Brexittel kapcsolatban pedig Nagy-Britannia biztonság- és védelempolitikája is egyre hangsúlyosabbá válik.

A Száhel-övezet G5 országainak találkozóját is megtartották, ebbe a tömörülésbe tartozik Burkina Faso, Csád, Niger, Mali és Mauritánia. Ez azért nagyon fontos, mert például 2015-16-ban az Európába érkező migránsok jelentős része ezeken a területen keresztül jutott el az észak-afrikai országok határához és onnan a Földközi-tengerhez, majd Európába.

Az unió a legutóbbi csúcson döntött egy 50 millió eurós támogatásról ezeknek az országoknak, hogy felvegyék a küzdelmet a terrorizmus ellen, illetve visszaszorítsák a migrációt.

Szoros együttműködés várható biztonsági kérdésekben a Brexit után is

Nagy Britannia kilépése az unióból rengeteg kérdést vet fel, ezek általában a gazdasággal kapcsolatosak, a biztonságra viszonylag kevesebb figyelem irányul, holott a Brexit az unió védelem- és biztonságpolitikáját is befolyásolja, de hogy mennyiben, arról Nagy-Britannia budapesti nagykövetét kérdezték a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában.

Iain Lindsay elmondta: változatlanul mi leszünk a legnagyobb európai befizetők a NATO-ban. Változatlanul az a szereplő leszünk, aki képes globális szinten hatást gyakorolni, változatlanul rendelkezni fogunk a nukleáris elrettentő képességgel, és változatlanul állandó tagjai leszünk az ENSZ biztonsági tanácsának. Jelentős résztvevői vagyunk a világ biztonságának, és nem fordítunk hátat az európai biztonság fenntartásának sem.

Kossuth Rádió, Hirado.hu

, , , ,
<


Back to Top ↑