2017. 11. 14.

Az USA nem távozik Szíriából – Hét katonai bázissal is rendelkezikAz Egyesült Államok nem távozik Szíriából addig, amíg az ENSZ égisze alatt folytatott genfi béketárgyalásokon előrelépés nem történik – jelentette ki Jim Mattis amerikai védelmi miniszter hétfőn.

„Nem megyünk el azonnal” – szögezte le Mattis nyugalmazott tábornok, hozzátéve, hogy az Egyesült Államok addig folytatja a küzdelmet az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezettel, amíg azt jónak látja.

Hangsúlyozta, hogy Washingtonnak tennie kell valamit az IÁ visszaszorulásával előállt új helyzettel, nem lehet csak a konfliktus katonai aspektusával foglalkozni, majd „jó szerencsét” kívánni a továbbiakhoz. Mattis ezzel vélhetően arra utalt, hogy az Egyesült Államok nagyobb szerepet kíván vállalni a szíriai háború politikai rendezésében, jelenlétével pedig azt fogja sulykolni, hogy vele is számolni kell.

Közölte: az amerikai hadsereg hosszú távú célja az „IÁ 2.0” visszatérésének megakadályozása. Kifejtette, hogy a terrorszervezet még nem adta fel a harcot. Ezzel arra utalt, hogy a dzsihadisták hiába gyengültek meg, továbbra is veszélyt jelentenek.

A védelmi miniszter emlékeztetett, hogy Washington célja az IÁ legyőzése mellett mindig is a konfliktus diplomatikus úton történő rendezése volt. Nyomatékosította, hogy fokozatosan kell demilitarizálni Szíria különböző területeit, megteremtve annak lehetőségét, hogy a menekülésre kényszerült emberek hazatérhessenek otthonaikba.
Donald Trump amerikai elnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) tagországainak csúcstalálkozója alkalmával a minap kiadott közös nyilatkozatukban leszögezték: a szíriai konfliktusnak nincs katonai megoldása.

Trump és Putyin ismét megerősítette Szíria szuverenitása, egysége, területi épsége és világi jellege iránti elkötelezettségét, az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatával összhangban.

Megfigyelők szerint Moszkva azonban az utóbbi évben kezébe vette a szíriai konfliktus rendezését, hogy – kritikusok szerint – saját szájíze szerint alakítsa ki a háború utáni Szíriát. A Szíriai Kormányt támogató Oroszország az ugyancsak Damaszkusszal szövetséges Iránnal és a korábban Assad távozását követelő Törökországgal a kazahsztáni Asztanában több béketárgyalást is levezényelt. A legutóbbi forduló után Moszkva bejelentette a Szocsiban esedékes „Nemzeti Párbeszéd Szíriai Kongresszusának” elnevezett, egy új alkotmány felvázolását, s ennek folyamatába a közel-keleti ország összes nemzeti és politikai csoportjának a bevonását célul kitűző békekonferenciát.

A szíriai konfliktus rendezéséről párhuzamosan két tárgyalási folyamat zajlik: az egyik Genfben az ENSZ égisze alatt, míg a másik Asztanában. Megfigyelők szerint míg mindkét tárgyalási folyamatban képviselteti magát a hivatalos damaszkuszi vezetés, a genfi és asztanai tárgyalásokon más-más iszlamista ellenzékiek vesznek részt. Míg a kazah fővárosban látszólag előrehaladás történt, az ENSZ közvetítésével Genfben rendezett béketárgyalások több fordulója is zátonyra futott.

2015 szeptemberétől Moszkva katonai támogatást nyújtott a szíriai hadseregnek a terrorizmus elleni harcban. A nemzetközi közvélemény tiltakozott a beavatkozás ellen. A szíriai hírszerzés szerint a háttérben az elmúlt két évben az Egyesült Államok hét katonai bázist hozott létre Szíria területén ahol főként iszlamista és kurd fegyvereseket képzett ki.

Orientalista.hu – Zenobia MTI nyomán

, , , , , ,
<


Back to Top ↑

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com