2018. 01. 12.

Beintettek a török alkotmánybíróságnakNem tett eleget a török alkotmánybíróság kérésének az isztambuli bíróság. Az alaptörvény felett őrködő taláros testület jogsértésre hivatkozva rendelte el csütörtökön két bebörtönzött török újságíró, Sahin Alpay és Mehmet Altan szabadlábra helyezését – írta az Anadolu török állami hírügynökség információi alapján az MTI.

Később azonban az isztambuli bíróság bejelentette, nem engedi el őket, mert az alkotmánybíróság nem indokolta meg kellően a határozatot.

Mindkettőjüket a 2016. július 15-ei puccskísérlet után indult átfogó tisztogatások idején helyezték előzetes letartóztatásba. A török elnök az Amerikában élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok nemzetközi hálózatát tette felelőssé a történtekért.

A puccskísérlet után bevezetett rendkívüli állapot keretében sok újságírót helyeztek előzetes letartóztatásba, és megannyi sajtóorgánumot bezártak terrorpropaganda vádjával. A Riporterek Határok Nélkül (RSF) sajtószabadságról készített rangsorában 180 ország között Törökország a 155. helyen áll.

A BirGün ellenzéki napilap csütörtöki beszámolójában közölte: Alpayt azzal vádolják, hogy írásaiban puccsra hívó üzeneteket fogalmazott meg és rossz hírben tüntette fel a kormányt, Altant pedig azzal, hogy terrorszervezet tagjaként megpróbálta megdönteni az ország vezetését.

Az alkotmánybíróság a fogvatartottak egyéni jogorvoslati kérelmének elbírálása után döntött szabadlábra helyezésük mellett. Az NTV török hírtelevízió úgy vélekedett, hogy a határozat több tucat hasonló perben precedens értékű lehet.

Orientalista.hu – Népszava, MTI

, , ,
<


Back to Top ↑