2017. 11. 21.

Bírálói határozatott hoztak Irán ellen az Arab Liga külügyminisztereiKevés konkrét lépést, de hosszú bírálatot tartalmazó határozatot hoztak Irán és a vele szövetséges libanoni Hezbollah szervezet ellen vasárnap esti kairói tanácskozásukon az Arab Liga külügyminiszterei.

A tanácskozás összehívását Szaúd-Arábia kérte, hogy megvitassák, hogyan lehet kivédeni az arab országok belügyeibe való iráni beavatkozás, valamint a biztonság és a béke megsértésére tett kísérleteket.

A külügyminiszterek Rijád kívánságának megfelelően hoztak egy határozatot, miszerint Irán destabilizálja a térséget. Bejelentették, hogy „tájékoztatják az ENSZ Biztonsági Tanácsát Irán tevékenységéről, mindenekelőtt a jemeni síita lázadók támogatásáról, egyelőre nem kérik a BT összehívását” – közölte Ahmed Abul Geit, az Arab Liga főtitkára.

Az egyetlen konkrét büntetés, amelyet a külügyminiszterek hoztak, hogy az arab távközlési műholdak beszüntetik az Irán finanszírozta tévéadók műsorának sugárzását.

Korábban a tanácskozáson Adel al-Dzsubeir szaúdi külügyminiszter közölte: „Szaúd-Arábia nem szemléli tétlenül Irán agresszióit, és minden erőfeszítést megtesz annak érdekében, hogy megvédje nemzetbiztonságát és népét”. A Rijáddal szövetséges Bahrein külügyminisztere szintén Iránt és a szövetségeseit bírálta.

A terrorista Hezbollah libanoni síita szervezet Irán meghosszabbított karja a térségben, és Libanon a terrorszervezet teljes ellenőrzése alatt áll – mondta Háled bin Ahmed al-Kalifa sejk.

Az utóbbi hónapokban kiéleződött a feszültség a két közép-keleti regionális hatalom, a szunnita Szaúd-Arábia és a síita Irán között, amelyek számos kérdés – így a jemeni és a szíriai háború, valamint a libanoni helyzet – megítélésében ellentétes nézeteket vallanak.

Saad Al-Haríri volt libanoni miniszterelnök korábban azzal vádolta meg Iránt és a Hezbollahot, hogy rátették a kezüket az országra.

Orientalista.hu – MTI

, , , , ,
<


Back to Top ↑

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com