2016. 08. 20.

Dániában is üldözik a Gülen iskolákatA Facebook közösségi portálon 14 magániskola listáját tették közzé “Mentsétek meg gyermekeiteket Fethullah Güllen terrorszervezetének iskoláitól” török nyelvű kommentár kíséretében.

Több száz török szülő vette ki gyermekék Dániában azokból az iskolákból, amelyek állítólag kapcsolatban állnak a júliusi ankarai puccskísérlet megszervezésével gyanúsított Fethullah Güllen hitszónokkal – jelentette a dán média.

A Facebook közösségi portálon 14 magániskola listáját tették közzé “Mentsétek meg gyermekeiteket Fethullah Güllen terrorszervezetének iskoláitól” török nyelvű kommentár kíséretében.

A kommentárt lefordító TV2 televízió számításai szerint 366 török származású tanuló nem jelentkezett augusztus közepén az új tanévre.

A hillerodi Privatskole megerősítette az AFP francia hírügynökségnek, hogy mintegy 180 tanulója közül 45 távozott.

“A szülők nem merik olyan iskolába küldeni a gyerekeiket, amelyet Recep Tayyip Erdogan elnök terroristának nevez” – mondta Jorgen Skaastrup igazgatóhelyettes.

Az 1999 óta az Egyesült Államokban élő Fethullah Güllen politikai mozgalma, a Hizmet számos iskolát működtet világszerte. A listán szereplő iskolák többsége a TV2 szerint tagadta, hogy közvetlen kapcsolatban állna a hitszónokkal vagy eszméit oktatná.

Skaastrup szerint ezek az eszmék nem szerepelnek sem a tantervben, sem az iskola céljai vagy értékei között. Az oktatók szerint viszont többekre személy szerint befolyással vannak a gülleni eszmék.

A július 15-i elbukott államcsínykísérlet után a török hatóságok nagyszabású tisztogatásba kezdtek, amely során eltávolították a Güllen-mozgalommal szimpatizálókat a közszolgálatból, a hadseregből, az igazságszolgáltatásból, az oktatásból és a gazdaságból. A Pennsylvaniában élő 75 éves hitszónok tagadja, hogy bármi köze lenne a puccskísérlethez.

Orientalista.hu – MTI

, ,
<


Back to Top ↑

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com