2017. 05. 18.

Dániának elege van a tömeges bevándorlásbólDánia kész szembemenni az Európai Bizottság akaratával, és a testület által kilátásba helyezett hat hónapos időszakot követően is fenntartaná a határain az ellenőrzést.

Lars Lokke Rasmussen miniszterelnök szerint a magyarázat egyszerű: amíg nem valósul meg az európai határok feletti teljes ellenőrzés, a tagállamoknak kell kezükbe venni azok védelmét. – Egyetlen személy sincs a politikai környezetemben, aki megnyitná a határokat Afrika előtt.

Épp ellenkezőleg. Dánia korábban nagyon sikeres menekültügyi intézkedéseket hozott, ennek köszönhető, hogy nyolc éve nem volt ilyen kevés menedékkérő az országban – fogalmazott a jobbközép Venstre nevű pártot vezető Rasmussen. Emlékeztetett: az afrikai kontinensről Olaszországon át Európába tartó bevándorlók száma túlságosan nagy ahhoz, hogy újra megnyissák a határokat. – Kitartunk az ellenőrzés mellett, amíg az Európai Unió nem talál valamilyen csodaszámba menő megoldást a probléma kezelésére, vagy Olaszország nem parancsol megálljt a menekülthullámnak – szögezte le.

A számok a dán miniszterelnököt igazolják: csak áprilisban 13 ezer menedékkérő érkezett Európába a Földközi-tengeren keresztül, ami 19 százalékos növekedést jelent a bevándorlás márciusi mértékéhez képest. A migránsok többsége Nigériából, Bangladesből és Elefántcsontpartról származik, közölte az Európai Unió határ- és partvédelmi ügynöksége. A Nemzetközi Migrációs Szervezet bár kisebb mértékű bevándorlásról számolt be, de szerintük is az idén több mint 45 ezer menedékkérőt fogadó Olaszország vonzza a legtöbb migránst Európába.

Az unió pár hete engedélyezte Dánia, Németország, Svédország, Ausztria és Norvégia számára, hogy ideiglenesen, célzott és korlátozott módon visszaállítsa a belső határellenőrzést. A bizottsági javaslat értelmében az intézkedés hat hónapig lehet érvényben, utána valamennyi tagállamnak a schengeni rendszer rendes működését kell biztosítania. Nem csak Dánia tartja kevésnek az engedélyezett féléves időszakot, Anders Ygeman svéd belügyminiszter szintén jelezte: továbbra is szükség van a határok ellenőrzésére és a védelem megerősítésére.

Magyar Idők – Judi Tamara

, , , ,
<


Back to Top ↑

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com