Elérte Omán partjait a Mekunu trópusi ciklon (videók)

A heves esőzésekkel kísért szélvihar a napokban óriási pusztítást végzett a dél-jemeni Szokotra szigeten. Szakemberek szerint a ciklon egy hármas erejű hurrikán erejével csaphat le Ománra.

Hömpölyög a víz a szűk utcákban a dél-jemeni Szokotra szigeten, amelyre még csütörtökön csapott le a Mekunu névre keresztelt trópusi ciklon. Az emberek árkot ásnak, mentik, ami menthető. A vihar több halálos áldozatot is követelt.

A helyi vezetés a nemzetközi szervezetekhez, illetve a Szaúd-Arábia vezette arab koalícióhoz fordult segítségért. A polgárháború óta szaúdi száműzetésben lévő jemeni elnök szükségállapotot rendelt el. A Szokotra sziget az Unesco világörökségének része. Különleges állat- és növényvilága miatt gyakran az Indiai-óceán Galapágosaként is emlegetik.

A Mekunu ciklon pénteken már elérte az Arab-tenger déli partvidékét. Szadah városában kiürültek az utcák, az autópályán szinte teljesen leállt a forgalom. Előrejelzések szerint a heves esővel és orkánerejű széllel kísért vihar helyi idő szerint szombaton csap le a történelmi Szalála városára.

A 200 ezres Szalálában már megkezdték az evakuálást. A királyi hadsereg katonái helikopterekkel szállítják az embereket biztonságosabb helyre. A közelgő ciklon miatt lezárták a szultanátus harmadik legnagyobb városának repülőterét, és forgalmas kikötőjét is.

Ománban ebben az évszakban gyakori a csapadék, ám nagy erejű ciklon csak ritkán fordul elő. A huszadik században mindössze 17-et regisztráltak. Szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a Mekunu most akkora pusztítást végezhet, mint egy hármas fokozatú hurrikán.

Orientalista.hu – Hirado.hu, Youtube

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑