2018. 01. 12.

Erdogan felszólította Putyint, hogy állítassa le a szíria hadsereg terrorellenes hadműveleteitRecep Tayyip Erdogan török elnök Vlagyimir Putyinnal folytatott csütörtöki telefonbeszélgetése során arra szólította fel az orosz államfőt, hogy vessen véget a szíriai hadsereg támadásainak a fegyveres iszlamista csoportok ellen Észak-Szíriában, amennyiben a konfliktus rendezését szolgáló béketárgyalások sikerét akarja – jelentették a török államfő környezetének forrásai.

Tavaly Oroszország, Irán és Törökország megállapodott, hogy az iszlamisták, köztük terrorista csoportok által ellenőrzött, a Törökországgal határos északnyugati fekvésű Idlebben úgynevezett feszültségmentesítési övezetet, azaz egyfajta fegyvernyugvási zónát alakítanak ki.

Ugyanakkor a szíriai kormányerők jelentős területeket foglaltak el az utóbbi két hétben a szövetséges síita milíciák segítségével a tartományban, s ez Ankara aggodalmát váltotta ki. A terroristák csütörtökön ellentámadást indítottak.

Törökország a háború 2011-es kitörése óta támogat mérsékeltnek mondott iszlamista fegyvereseket Szíriában és követeli Bashar Al-Assad elnök távozását, de ez irányú követeléseit visszafogta mióta a damaszkuszi kormány szövetségeseinek számító Oroszországgal és Iránnal kezdett együttműködni a hetedik évébe lépő konfliktus politikai rendezése érdekében.

A szíriai állami sajtó a damaszkuszi külügyminisztériumot idézve a nap folyamán közölte: a kormányerők a terrorszervezetek ellen harcolnak.

Az egyik legjelentősebb erőt Idlebben a Hajat Tahrir Al-Sham (HTS) nevű fegyveres terrorszervezet képviseli élén a Dzsabhat Fatah Al-Sham dzsihadista csoporttal, amely korábban Nuszra Front néven az al-Kaida szíriai ágaként volt ismert.

Orientalista.hu – MTI nyomán

, , , , , , ,
<


Back to Top ↑

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com