2018. 01. 10.

Erdogan szerint Törökország a sajtószabadság úttörője 

A sajtószabadság úttörőjeként említette hazája sajtóját a török elnök a „dolgozó újságírók” szerdán ünnepelt törökországi napján.

A sajtószabadság, a legújabb kommunikációs technológiák, a közösségi média és az internetes újságírás tekintetében Törökország a vezető országok között van a világon – írta az MTI összefoglalója szerint Recep Tayyip Erdogan az államfői hivatal internetes oldalán közzétett szövegben.

Úgy fogalmazott: a nyilvánosságnak joga van a gyors, hiteles és pártatlan tájékoztatáshoz, és a demokráciában elengedhetetlen, hogy a média korlátozások nélkül tájékoztassa az embereket arról, hogy mi történik „országunk és a világ különböző szegleteiben”.

Erdogan szerint a szabad, átlátható és tisztességes média előfeltétele egy világra nyitott társadalomnak, amely figyelemmel tudja követni venni országa és az emberiség ügyeit, hozzájuk tud szólni, és nem menekül el a tények elől.

„Annak ellenére, hogy politikai pályafutásom során a média időről időre nekem is kárt okozott, azért harcoltam és harcolok, hogy az eltérő hangok és kultúrák ki tudják fejezni magukat és nyugodtan kimondhassák gondolataikat” – fogalmazott.

Az államfő rámutatott: „Az újságírás nemcsak a hír átadásából áll, hanem véleménynyilvánítás is. Ugyanakkor azok, akik visszaélnek a gondolati szabadságot érintő érzékenységünkkel, félretájékoztató és manipulatív hírekkel nemzetünk testvériségét és államunk egységét próbálják meg tönkretenni”.

„Az a legfőbb kívánságom, hogy a dolgozó újságírók önmagukat fejlesztve és fáradozásuk érdemét elnyerve nyugodt munkakörülmények között tevékenykedhessenek” – írta Erdogan.

Orientalista.hu – MNO, MTI

, , , ,
<


Back to Top ↑