2018. 01. 04.

Etiópia elengedi a hivatalosan nem is lézető politikai foglyokatEddig létezésüket sem ismerte el az etióp kormány, most mégis bejelentette: szabadon engedik a politikai foglyokat.

Az etióp kormányfő bejelentette, szabadon engedik az összes politikai foglyot, és bezárják azt a tábort, ahol feltehetően kínzással csikartak ki vallomásokat ellenzéki politikusokból.

Hailémariam Desalegn közölte, a lépést a politikai párbeszéd megkönnyítése érdekében hozták meg. A döntés érdekessége, hogy ez az első alkalom, hogy Etiópia egyáltalán elismerte, vannak (korábban csak bűnözőnek nevezett) politikai foglyok az országban.

A Human Rights Watch emberi jogi szervezet azzal vádolta a kormányt, hogy tömeges letartóztatásokkal és bebörtönzésekkel próbálja meg elhallgattatni az ellenzéket.

A politikai foglyok legtöbbje az ország két olyan régiójából kerül ki, ahol az elmúlt években többször is kormányellenes tüntetések voltak. Pontos számukat nem lehet tudni, a brit BBC szerint legkevesebb 1000 emberről, köztük vezető ellenzéki politikusokról van szó, és van még 5000, függőben lévő eset.

A politikai foglyok szabadon bocsátásának pontos menetrendjéről nem beszélt az etióp kormányfő, miként az sem egyértelmű, ki számít politikai elítéltnek. A mostani döntésnek alighanem köze lehet ahhoz a találkozóhoz, melyet az elmúlt hónapokban belháborúba keveredett, az országot 25 éve irányító koalíció pártjainak vezetői tartottak.

Orientalista.hu – Euronews

, , , ,
<


Back to Top ↑

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com