2018. 04. 17.

Feltárultak a Saudi Aramco titkaiA globális gazdaság kiemelkedő teljesítményei közé tartozik, ha egy olajcég napi tízmillió hordó olajat termel ki és ad el. A Saudi Aramco ilyen társaság, amely most, úgy látszik, négy évtizedes pénzügyi titkolózása végére ért. Kiderült, hogy sokkal jobb teljesítményt nyújt, mint a világ eddig legnagyobbjainak gondolt olajtársaságai.

A Saudi Aramco szaúd-arábiai olajtársaság pénzügyi eredményeit eddig csak a szűk körű csúcsvezetés, néhány kormánytisztviselő és herceg ismerte. A Bloomberg Newsnak most módjában állt betekinteni a titkok titkába, hogy kiderüljön: a szaúdi cég a 2017 első fél évében elért 33,8 milliárd dolláros nettó bevételével messze maga mögé utasítja az Apple-t, a JP Morgan Chase-t vagy éppen az Exxon Mobilt és a Shellt.

A lassan napvilágra kerülő számok végre megadják a lehetőséget a befektetőknek és az elemzőknek, hogy megbecsüljék, mennyit is ér a tőzsdei megjelenés előtt álló állami vállalat. És mivel az Aramco Szaúd-Arábia költségvetési bevételeinek jelentős részét adja, a könyvek adatokkal szolgálhatnak az ország pénzügyi egészségéről is a kötvénytulajdonosoknak. A cégnek iparági viszonylatban alig van (nettó) adóssága (1,3 milliárd dollár, szemben az Exxon 38 és a Shell 66 milliárd dolláros tartozásával), termelési költsége csak töredéke az iparági átlagnak, egyéb pénzügyi műveletekből pedig több mint 52 milliárd dollár bevételre tett szert a vizsgált időszakban.

SZÁZMILLIÁRD DOLLÁRT IS HOZHAT RIJÁDNAK AZ OLAJTÁRSASÁG TŐZSDÉRE VITELE

A társaság tőkeáramlására azonban nagy teherként nehezedik az, hogy ­Szaúd-Arábia eléggé függ az Aramco pénzétől a szociális és védelmi kiadások tekintetében. Ugyanakkor a cég adóterhei is nőnek, követve az olajárak emelkedését – az 50 százalékos társasági adó, megspékelve különféle koncessziós díjakkal, alaposan megcsapolja a bevételeket. Az Aramco tőzsdére vitelét ambíciói központjába állító Mohamed bin Szalman szaúdi koronaherceg 2000 milliárd dollárra értékelte a társaságot, ami azt sugallja, hogy 5 százaléknyi részvény piacra dobásával százmilliárd dollár áramolhat az államkasszába. Az eddigi rekordot a kínai Alibaba internetes kereskedelmi cég tartja 25 milliárd dollárnyi elsődleges részvénykibocsátásával. Az elemzők jó része azonban óvatosabb, szerintük az Aramco értéke 1000–1500 milliárd dollár. Mind ez idáig nem ismert az első nyilvános kibocsátás ideje és helye sem, az eredetileg erre az évre tervezett esemény valószínűleg jövőre halasztódik.

A társaság a beruházásokban is jeleskedik, 2017 első felében 14,7 milliárd dollárt költött erre a célra, míg az Exxon 8, a Shell pedig 9 milliárdot.

Mivel a cég a világ legkiterjedtebb és alacsony költségmutatójú mezőiről származó olajat termeli ki és dolgozza fel, az erre fordított költségei még a nyolcmilliárd dollárt sem érték el tavaly az első fél évben.

Ez azt jelenti, hogy hordónként mindössze négy dollárjába került a kitermelés.

Magyari Idők – Mártonffy Attila

, , , ,
<


Back to Top ↑