2018. 01. 17.

Ferenc pápa február 5-én fogadja Erdogan török elnökötÚjságírók kérdésére a Szentszék Sajtóterme megerősítette, hogy február 5-én, hétfőn délelőtt Ferenc pápa fogadja Tayyip Erdogan török államfőt az Apostoli Palota könyvtárában – tájékoztat a szentszéki közlemény.

A pápa és a török elnök találkozóját már elővételezte a török média, amely kiemelte, hogy Erdogan latin-amerikai körutat tervez, amely során felkeresi Venezuelát, Brazíliát és Paraguay-t, bár hivatalos információk még nincsenek a látogatásról – írja az EFE hírügynökség.

Ferenc pápa és Erdogan 2014 novemberében már találkoztak a Szentatya törökországi apostoli útja alkalmával. A múlt év végén pedig a török államfő megerősítette, hogy viszonozni szeretné a pápa látogatását egy vatikáni úttal.

A török-vatikáni kapcsolatok az utóbbi időkben érzékeny pillanatokon estek át. Elsősorban 2015 áprilisában, miután Ferenc pápa szentmisét mutatott be a Vatikánban az örmények ottománok általi üldözése és meggyilkolása emlékére. A XX. század első népirtásának nevezte a történteket. A török elnök ezt követően májusban kemény kritikával illette a pápa szavait. Ankara nem ismeri el a népirtást, mint bűntettet, amelyben másfél millióan vesztették életüket, hanem az I. világháború következményének tartja azt.

December 29-én Erdogan telefonbeszélgetést folytatott Ferenc pápával, amelyben osztozott a Szentatya aggodalmában Jeruzsálem státusát illetően, miután Donald Trump amerikai elnök azt Izrael fővárosának ismerte el.

Orientalista.hu – RadioVaticana

, , , ,
<


Back to Top ↑