2018. 03. 17.

Gyorsan terjed a halálos torkgyík Jemenben

Gyorsan terjed országszerte a háború sújtotta Jemenben a torokgyík, amely immár 1300 embert fertőzött meg – tudatta szombaton a WHO.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a fertőzöttek mintegy 80 százaléka gyerek vagy fiatal felnőtt, és a kórnak már több mint hetven halálos áldozata van.

A diftéria nevű betegség bakteriális fertőzés útján terjed, és kékes, bőrszerű hártyát képez a torokban és a felső légutakon, innen ered a magyar torokgyík kifejezés. Védőoltással megelőzhető, és a fejlett világból gyakorlatilag teljesen sikerült kiszorítani.

A háború sújtotta országban viszont az oltási kampányok nem jutnak el minden gyerekhez. A WHO arról számolt be, hogy 11 kormányzóságban 2,7 millió gyereket sikerült beoltaniuk.

Jemenben több mint 3 éve rháború dúl, az Irán támogatását élvező síita húszik elüldözték az  szaúdiakhoz lojális Mansour Al-Hadi elnököt.  2015-ben a megbuktatott elnök oldalán beavatkozott a konfliktusba a Szaúd-Arábia vezette arab koalíció. A konfliktus miatt az országot éhínség fenyegeti. Nemzetközi szervezetek több alkalommal bírálták a Szaúd-arábiát amiért légierejét a jemeni civil lakosság ellen veti be.

Orientalista.hu – MTI nyomán

, , , ,
Back to Top ↑